Geen enkele straatnaam voor vrouw in Haaltert, inwoner vraagt gemeenteraad om in te grijpen 

Op de gemeenteraad in Haaltert zal een inwoner vanavond tekst en uitleg vragen aan het bestuur omdat hij niet begrijpt dat de gemeente nog altijd geen enkele straatnaam heeft die naar een vrouw verwijst. 

De oproep van Radio 1-presentatrice Sofie Lemaire om meer straten naar vrouwen te noemen, is bij Koen De Court uit Haaltert niet in dovemansoren gevallen. De man stapt nu zelf naar de gemeenteraad om het bestuur aan te manen er werk van te maken. "Ik ging zelf op onderzoek en merkte dat er in heel Haaltert geen enkele straatnaam is die naar een vrouw verwijst. Dat kan toch niet?", zegt Koen De Court.  

Een straat voor een verzetsheldin

De Court heeft alleszins zelf al een duidelijke favoriet: "Maria Peleman is een verzetsheldin uit Haaltert. Ze hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog heel wat buitenlandse soldaten, die hier gecrasht waren,  naar Groot-Brittannië ontsnappen. Ze had hier in Haaltert een schuiloord, samen met haar dochter."  Ook oud-minister Paula D'Hondt leek even een optie maar voldoet niet aan alle voorwaarden. Enkel overleden personen kunnen een straat naar hen genoemd krijgen.  "Misschien moeten die wetten wel eens aangepast worden..." 

Meest gelezen