Historische toegangsweg naar abdij van Herkenrode heraangelegd in kasseien: "Sluitstuk van decennialange restauratie"

De lindendreef naar de voormalige abdij van Herkenrode in Hasselt is opnieuw aangelegd, met platte kasseien. Op de site is ook een kijkhut gebouwd, zodat bezoekers nog meer kunnen genieten van het uitzicht op de Demervallei. 

De restauratie van de abdijsite heeft twintig jaar in beslag genomen, maar met de heraanleg van de historische toegangsweg naar het poortgebouw is het einde in zicht. De dreef werd in platte kasseien aangelegd, net zoals de binnenkoer van de abdij. Het werfverkeer had de toegangsdreef zwaar beschadigd. Er is nu een pad van vier meter breed aangelegd, om te voorkomen dat er nog verkeer over de wortels van de lindenbomen kan rijden. Later worden ook nog de weg naar het klooster en enkele andere verbindingswegen aangepakt. 

(lees verder onder de foto)

ANB

De rivier de Demer loopt door het domein en de natte beemden lokken heel wat vogels. Om bezoekers daar nog meer van te laten genieten, heeft het Agentschap voor Natuur en Bos een kijkhut gebouwd, vlakbij de parking langs de Zolderse Kiezel. Eerder werd in de bossen van Herkenrode ook al een wandelpad voor rolstoelgebruikers aangelegd. 

ANB

Meest gelezen