Videospeler inladen...

Storm Dennis "eentje om in de boeken te schrijven", en mogelijk is het nog niet gedaan met stormen

Gisteren trok storm Dennis over het land, en hij heeft veel schade aangericht. Volgens weerman Frank Deboosere ging Dennis in het binnenland gepaard met fellere rukwinden dan Ciara, waar we een week eerder mee te maken kregen. "Twee stormen in een week tijd is niet uitzonderlijk, en mogelijk is het nog niet gedaan. Het zou kunnen dat Ellen en/of Francis dit weekend hun opwachting maken. Het is nog te vroeg om eventuele stormkernen al te kunnen detecteren, maar ze zouden wel veel kleiner zijn dan Ciara en Dennis."

Gisteren kregen we storm Dennis over ons heen. Dat ging gepaard met stevige rukwinden en vooral 's avonds intense regenbuien. Op meerdere plaatsen in ons land richtte de storm veel schade aan, intussen is het noodnummer 1722 opnieuw gedeactiveerd.

In totaal kreeg het noodnummer 1722 de afgelopen dagen bijna 16.000 oproepen. Het nummer was actief van zaterdagavond 20 uur tot 10 uur vanmorgen. De meeste oproepen, zo'n 6.000, kwamen uit de provincie Antwerpen, gevolgd door de provincies Oost-Vlaanderen (iets meer dan 2.500) en Vlaams-Brabant (bijna 2.300). Ze gingen vooral over omgewaaide bomen en schade aan daken.

Lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

Voor sommigen lijkt het alsof Dennis erger was dan storm Ciara, die het weekend voordien tot veel overlast leidde. Klopt dat ook? 

"Dennis liet in de meetstations in Stabroek en Ukkel windsnelheden van 108 km/u opmeten, de hoogste snelheden. Gemiddeld viel er 5 tot 15 liter water per m²", zet weerman Frank Deboosere de cijfers over Dennis op een rijtje. "Dat ging gepaard met zachte temperaturen, in Ukkel is 16,6 graden Celsius gemeten, in de Kempen hadden we zelfs bijna 18 graden."

"Dennis heeft op sommige plaatsen meer schade aangericht dan Ciara, in het binnenland waren er fellere rukwinden dan bij Ciara. Dennis was eentje om in de boeken te schrijven. En dat komt net door het contrast. Eerst die zeer zachte lucht, gevolgd door een heel actief koufront. Meteen daarna zagen we de temperaturen fel dalen. En precies dat grote contrast was verantwoordelijk voor de heel felle rukwinden. "

"Kans op extra stormen blijft aanwezig"

Twee felle stormen in een week tijd, is dat uitzonderlijk? "Het gebeurt wel vaker dat we seizoenen hebben waar stormen net iets meer voorkomen. De voorbije jaren waren die stormen afwezig, nu hebben we er twee in korte tijd gehad", zegt Frank Deboosere. En mogelijk is het nog niet gedaan.

"De kans op extra stormen is nog altijd aanwezig. Volgend weekend zou het kunnen dat Ellen en/of Francis hun opwachting maken, maar op dit ogenblik is het nog te vroeg om daarover in detail te kunnen treden. Zij komen vanuit het noorden van de Atlantische Oceaan. Ze moeten nog gevormd worden, er is nu dus nog niks te zien op de weerkaarten."

Ellen en Francis zouden in tegenstelling tot Ciara en Dennis "veel kleiner van omvang zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze niet noodzakelijk minder heftig kunnen zijn. Dat gaan we moeten opvolgen. Vanaf het tweede deel van de week hebben we een goed idee hoe eventuele nieuwe stormkernen voor het weekend zich zullen ontwikkelen."

Wat brengt het weer vandaag en de komende dagen?

Vandaag begint op de meeste plaatsen droog met opklaringen. In de loop van de dag wordt het overal bewolkt met buien, die gepaard kunnen gaan met hagel en een donderslag, en is het winderig met rukwinden tot 80 kilometer per uur. De maxima liggen tussen 5 graden in de Hoge Venen en 10 graden in Vlaanderen.

Morgen begint de dag ook met opklaringen. In de loop van de dag kunnen er enkele buien vallen. Woensdag is onstabiel: in de voormiddag krijgen we buien die winters kunnen zijn, in de namiddag wordt het droger, met opklaringen. Donderdag is het eerst zwaarbewolkt, 's avonds en 's nachts trekt een actieve regenzone over het land. Vrijdag wordt het droger met opklaringen, maar blijft het winderig. De voorlopige prognoses van het KMI voor het weekend zijn zwaarbewolkt weer met kans op regen.

Bekijk hier het meest recente weerbericht:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen