Videospeler inladen...

Hoera, het Israëlisch-Palestijns conflict is eindelijk opgelost, toch? Deze maand in Vranckx & Byloo

Vranckx & Byloo hebben deze maand niets om over te praten. Tenminste, volgens de Amerikaanse president Trump. Hij heeft met zijn “deal of the century” naar eigen zeggen immers vrede gebracht in het Midden-Oosten. Verder gaat het deze maand ook niet over een choco-oorlog in Italië, of vrouwenhandel in India.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Download Vranckx & Byloo op je smartphone:

De Amerikaanse president Trump stelde begin deze maand zijn deal of the century voor aan de zijde van de Israëlische eerste minister Netanyahu. Maar onderhandel je een verdrag niet best met beide partijen?

Dat soort onbenullige vragen waar regeringsleiders zich niet mee bezig houden, stellen Vranckx en Byloo zich in de nieuwe aflevering van hun podcast. Ze keren 27 jaar terug in de tijd, toen vrede tussen de Israëli’s en de Palestijnen wel binnen handbereik leek. En ze vragen zich af hoe het kan dat diezelfde vrede nu verder lijkt dan ooit. Waar is het fout gelopen?

In Italië begon Matteo Salvini dan weer een choco-oorlog met het bedrijf Ferrero. De voormalige minister van Binnenlandse Zaken was vroeger nochtans een notoir Nutella-liefhebber. De oorzaak van zijn wrok: er belanden vooral Turkse hazelnoten in Nutella. Gino Van Ossel, professor Marketing aan Vlerick Business School, snapt de commotie niet echt. Er is zo onderhand nog heel weinig Italiaans aan Ferrero. Meer zelfs, je zou het bedrijf zelfs een beetje een Belgisch kunnen noemen. En Salvini? Die heeft intussen alweer hardere noten te kraken.

Nog een harde noot om te kraken: India. “Als de hel toegangspoorten heeft, dan is Sonagachi er een van.” Aan het woord is Jan De Deken, journalist en Nomade. Hij trok voor zijn documentaire Klimaatslaven naar de grootste prostitutiewijk van India. De Deken ontdekte er dat de klimaatverandering een van de oorzaken is die jonge vrouwen in de handen van mensenhandelaars drijft.

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo of stuur jouw ‘message to Rudi’ in via vb@vrt.be.

Meest gelezen