Yorick Jansens

Oud-trainer Benny Vanhoudt over Kimback: "Mentaal is ze sterker dan ooit"

Kim Clijsters maakt maandagnamiddag haar comeback in Dubai tegen Garbine Muguruza. Haar jeugdtrainer Benny Vanhoudt gelooft dat ze wel eens potten zou kunnen breken: “Alles is aanwezig om er een succes van te maken, ze heeft enkel nog wedstrijdritme nodig.” 

Om 16u zal Kim Clijsters de eerste bal slaan van haar rentree op het WTA-tornooi in Dubai. Ze staat meteen tegenover een geduchte tegenstander: Australian Open-finaliste Garbine Muguruza. “Het lichaam van Kim is genoeg getraind, ze heeft nog steeds haar harde slagen. De vechtlust en goesting is aanwezig, dus ze kan het zeker ver schoppen," zegt Vanhoudt. 

Wedstrijdritme ontbreekt

Fysiek is Clijsters zeker in vorm volgens Vanhoudt, maar ze heeft nog geen wedstrijdritme. “Ze moet haar automatismen bij een wedstrijd opnieuw opdoen,” zegt hij. “Genoeg wedstrijden spelen is heel belangrijk om te kunnen winnen, maar met Kim weet je natuurlijk nooit.” 

Om blessures te vermijden zal Clijsters haar schema wel anders moeten aanpakken dan vroeger. "Ze zal meer moeten doseren, beter plannen en haar lichaam de tijd geven om te recupereren." Mentaal is ze dan weer sterker dan ooit. 

Benny Vanhoudt

Competitiebeest

De comeback van Clijsters (tweede van rechts op de foto) verbaast Vanhoudt niet. “Die vechtlust heeft er altijd ingezeten. Vroeger wou ze altijd blijven doortrainen en in alles wat ze deed was ze zeer gretig en intensief. Die winnaarsmentaliteit heb je nodig voor een comeback.” 

Het is de tweede keer dat Kim een comeback maakt. De laatste keer dat ze op het terrein stond is al zeven jaar geleden. Ondertussen is ze voor de tweede en derde keer mama geworden. “Het voordeel is dat Kim alles al heeft meegemaakt. Niks moet nog,” zegt Vanhoudt. “Ze speelt vooral om plezier te hebben in het spelletje.” 

Meest gelezen