Radio 2

Rondrijdende wagens brengen gemeenten rond Kortrijk technisch in beeld

De ruime omgeving rond Kortrijk wordt de komende zes weken technisch gescand. Dat gebeurt door twee wagens uitgerust met camera's en een laserstraal. De informatie die door die zogeheten mobile mapping wordt ingewonnen is bedoeld voor de steden en gemeenten.

Vanaf maandag en dat zes weken lang rijden in de ruime omgeving van Kortrijk en in Kortrijk zelf twee wagens van het bedrijf Cyclomedia rond. Met hun vijf camera's op het dak doen ze heel erg aan de wagens van Google Streetview denken.

Het verschil is dat deze wagens vooral technische informatie inwinnen voor de steden en gemeenten van de intercommunale Leiedal, de groep van 13 gemeenten in het zuidwesten van de provincie. Behalve camera's dragen de wagens ook een laserstraal die het mogelijk maken om hoogtes en afstanden te bepalen. De camera's en laser maken om de vijf meter een beeld van 360 graden.

Stedenbouwkundig onderzoek

Op basis van de ingewonnen informatie kunnen gemeenteambtenaren een terrein verkennen zonder dat ze daarvoor hun bureau moeten verlaten. "Het voordeel in vergelijking met Google Streetview is dat de beelden up-to-date zijn", zegt Inge Wydooghe van Leiedal.

De informatie kan worden gebruikt voor stedebouwkundig onderzoek, zoals voor het opzoeken van verkeerssituaties maar ook voor het inventariseren van het openbaar domein of voor het intekenen van groenzones, paaltjes of bushokken."

Meest gelezen