Videospeler inladen...

Gepeste Mathéo (14) krijgt veel steun na getuigenis: "Ik trek me eraan op, hopelijk doen ook anderen hun verhaal"

De 14-jarige Mathéo uit Harelbeke krijgt erg veel steunberichten nadat zijn verhaal - hij wordt gepest omdat hij ros is - uitgebreid in de media is gekomen. "Mensen sturen me dat ze zelf ook ooit zijn gepest. Daar trek ik me aan op", zegt hij in "Vandaag" op Eén. En hij heeft meteen - in deze Week tegen Pesten - ook een advies voor anderen: "Praat erover, dat helpt."

Alles begon midden vorige week, toen de mama van Mathéo een noodkreet op Facebook plaatste. Haar zoon kwam net thuis van het voetbal en vertelde dat hij (opnieuw) was gepest. Het was de druppel en dus kroop de mama in haar pen. "Dank u aan alle pesters om alweer mijn zoon te verwijten en uit te lachen omdat hij ros is. Ik hoop dat jullie ooit beseffen hoe erg je iemand kan kwetsen en in de put duwen. Hij heeft al een laag zelfbeeld, dit kwam hij nog tekort", zo stond er te lezen. 

Ze eindigde haar bericht met een oproep om de post zoveel mogelijk te delen. Een oproep met succes. Niet veel later sprongen verschillende kranten op de kar. Ze brachten uitgebreid het verhaal van de jongen.

Ze noemen me dikke ginger of vuurtoren. Soms gooien ze ook rosse centjes naar mijn hoofd.

"Het zijn zeer speciale dagen geweest", blikt Mathéo terug in "Vandaag" op Eén. "Ik word al heel lang gepest en uitgescholden. Ze lachen mij vooral uit voor mijn haarkleur. Ze noemen me dikke ginger (dikke roodharige, red.) of vuurtoren. Soms gooien ze ook rosse centjes naar mijn hoofd."

Kijk hieronder naar het interview in "Vandaag" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Op school valt het al bij al nog mee, zegt de 14-jarige jongen. "Daar kan je het vertellen aan de leerkrachten, die kunnen ingrijpen. Aan de bushalte of op het voetbal is dat helemaal anders. Meestal probeer ik dat allemaal te negeren, maar eens thuis komt het er toch allemaal uit."

De laatste dagen hebben heel wat in beweging gezet. Zo wordt Mathéo het gezicht van kledingketen JBC in een nieuwe campagne en pronkt hij ook op de KBC-app. Maar nog belangrijker zijn de steunbetuigingen die hij zelf krijgt. "Mensen sturen me dat ze zelf ook gepest zijn. Ze sturen me foto's en positieve commentaren. Daar heb ik veel steun aan en trek ik me hard aan op. Het was eigenlijk niet de bedoeling dat dit zo'n groot verhaal zou worden, maar ik hoop dat ik ook anderen kan aanmoedigen om hiermee naar buiten te komen."

Mensen sturen me foto's en positieve commentaren. Daar heb ik veel steun aan en trek ik me hard aan op. 

De schooldag verliep vandaag alleszins een stuk beter dan anders. "Ik krijg nu veel minder commentaar. Het leek wel alsof niemand iets durfde te zeggen. Ik weet wel niet of dat zal blijven duren."

Mathéo heeft ook één grote tip voor mensen die zelf gepest worden. "Praat erover met je ouders, zij kunnen je écht helpen."

Studio Brussel-presentatrice Linde Merckpoel - zelf ook ros - volgde Mathéo vandaag voor haar vlog. Zij noemt hem "bijzonder dapper". "Dankzij hem wordt er in veel scholen over gepraat en kunnen er zaken veranderen in klassen. Ik ben supertrots op zo'n straf lid van de rosse familie."

Meest gelezen