Nieuw racistisch incident in amateurvoetbal, Gentse ploeg dient een klacht in

De Gentse voetbalclub Jago Sint-Amandsberg heeft een klacht ingediend bij de politie en bij de voetbalbond, na een uit de hand gelopen ruzie met VJ Baardegem in Aalst. Er zouden racistische uitspraken gedaan zijn en een van de Aalsterse ouders zou een allochtone speler van de tegenstanders geslagen hebben.

Zaterdag 15 februari stonden de U17-spelers van voetbalclub Jago Sint-Amandsberg tegenover de jongeren van VJ Baardegem. "Die wedstrijd is volledig ontaard", vertelt trainer José Pazos-Casal van de Gentse ploeg. "Onze keeper kreeg, terecht, een rode kaart. En toen is de boel ontploft: verschillende ouders van de tegenstanders hebben het veld bestormd. En iemand heeft zelfs een van onze spelers van allochtone afkomst geslagen. Dat kan toch niet."

De trainer geeft toe dat ook zijn spelers in de fout zijn gegaan. "Het is niet de eerste keer dat die spelers in de problemen komen. Ik ken die jongens... Het zijn geen engeltjes. Het zijn puberende jongens van 15-16 jaar. Zij zullen ook wel wat uitgelokt hebben en opmerkingen gemaakt hebben. Maar volgens hen werden ze zaterdag "vuile turk" en "kankermarokkaan" genoemd. Zoiets kan toch niet. Het is 2020."

Het probleem is tweeledig, want de jongeren durven racisme ook te misbruiken

Slachtofferrol

"Pas op, ik weet niet of die termen ook echt gebruikt werden. De jongeren durven soms in de slachtofferrol te kruipen en racisme te misbruiken. Bij een woordenwisseling zeggen ze al snel: jij hebt iets tegen mij, dus jij bent een racist. Maar dat is natuurlijk niet altijd het geval", aldus Pazos-Casal.

"Die uitspraken zijn dan ook niet de hoofdreden voor de klacht, maar wel die ene ouder. Je neemt het als 50-jarige niet op tegen een tiener. Dat getuigt van geen enkele vorm van respect en geeft het slechte voorbeeld. Er is al zo veel ruzie en negativiteit in het amateurvoetbal... Het moet gedaan zijn. Ik ga vanavond op de training ook mijn spelers nog eens aanspreken over het belang van respect."

Voetbalbond brengt racisme in kaart

Recent waren er nog meer racistische incidenten in het amateurvoetbal. Voetbal Vlaanderen kondigde vorige maand nog aan dat ze die problematiek beter in kaart wil brengen. Vanaf volgend seizoen moeten scheidsrechters een gedetailleerder verslag maken bij rode kaarten of bij incidenten.  

Meest gelezen