Radio 2

In Dendermonde dumpen Aalsterse carnavalisten ajuinen, leeft eeuwenoude vete tussen twee steden opnieuw op? 

De politie van Dendermonde heeft opvallende beelden gepost op sociale media: op twee plaatsen in de stad laten Aalsterse carnavalisten 's nachts ajuinen achter.  De rivaliteit tussen de beide steden lijkt nu helemaal op te leven, nu Aalst Carnaval voor de deur staat én het Ros Beiaard in mei door Dendermonde trekt. 

De politie van Dendermonde postte gisteren beelden van bewakings­camera's op Facebook waarop te zien is hoe onbekenden in het midden van de nacht ajuinen dumpen aan een rotonde op de Leopoldlaan. Dat gebeurde net toen er ook een combi van de politie passeerde. De agenten konden de "de daders" niet vatten, maar signaleerden de feiten wel op Facebook. Ook aan de Hollandse Kazerne werden ajuinen gevonden. Dat is de plaats waar het Ros Beiaard in Dendermonde op stal staat. 

Carnavalsgroep Bedesterd uit Aalst eiste de feiten al snel op. Ze maken er dit jaar hun carnavalsthema van om het op te nemen tegen "iedereen die Aalst aanvalt". “We verdedigen ons zonder geweld en wapens, maar wel met spot en lach”, klinkt het ook nog. En dus moest ook Dendermonde eraan geloven.

Geen opruimwerken

Aan de rotonde, waar een standbeeld van het Ros Beiaard staat, doken maar enkele ajuinen en vlaggen op. Ze waren ook snel opnieuw verdwenen. "Om 02.48 uur roken enkele dappere Dendermondenaren onraad en maakten ze onze stad opnieuw proper en geurvrij. Dankzij deze twee onbekende helden moest de lokale politie de ontjuiningsdienst niet oproepen", schrijft de politie nog op Facebook. 

Ajuinen-gate

Dat er net nu ajuinen opduiken in Dendermonde is geen toeval.  In Aalst vieren ze volgende week carnaval en dus zijn ze er wel te vinden voor een grap. Ze spotten er graag met de buren in Dendermonde. De vete tussen de twee steden bestaat al eeuwen. Ze leeft nu extra op omdat in Dendermonde dit jaar ook de Ros Beiaardommegang uitrijdt. De traditionele stoet daar vindt maar één keer om de 10 jaar plaats. Ook daar schuwen ze de sneren naar Aalst niet. In het politieregelement voor de stoet staat bijvoorbeeld dat het verboden is om met ajuinen te gooien. 

Stinkende handen

De politie van Dendermonde ziet er op Facebook ook wel de humor van in. Ze geeft "de twee helden" die de ajuinen hebben opgeruimd zelfs tips om de handen opnieuw proper te krijgen. "Na het snijden of pellen van uien hebben mensen vaak last van stinkende handen. Dat is niet prettig en men wil dan ook zo snel mogelijk die geur van uien verwijderen. Uiengeur verdwijnt als je je handen inwrijft met zout of tandpasta. Daarna spoel je je handen af."

Meest gelezen