Radio 2

Onderaardse gangen en schuilkelders in Leuven in kaart gebracht

Wist je dat er in Leuven verschillende ondergrondse tunnels en schuilkelders zijn? Leuvenaar Frederic Hecq heeft 35 van die mysterieuze plekken verzameld op een website. En aan elke onderaardse gang hangt een verhaal vast.

Op de website Leuvenondergronds.be ontdek je geheime gangen, schuilkelders en tunnels. Frederic Hecq is gefascineerd door wat er in zijn stad onder de grond leeft, en heeft 35 van die ondergrondse plekken verzameld.  Vandaag worden die gangen vaak gebruikt als opslagplaats voor cafés. "Ik krijg tips van verschillende mensen", vertelt Frederic. "Er zijn Leuvenaars die geheime gangen kennen en me dat laten weten via mail of Facebook. Maar ook de dienst toerisme van Leuven geeft me tips, via hen weet ik dat er een tunnel is onder het Heilige Geestcollege aan de Naamsestraat."

Heilige Geestcollege

Het Heilige Geestcollege in Leuven is een historisch gebouw waar nu studenten verblijven, en waar dus ook iets verborgen zit onder de grond. "Hier loopt een lange tunnel onder het binnenplein van het Heilige Geestcollege", vertelt Frederic. "Dit is een opvallend grote gang, de oudere tunnels waren net groot genoeg om mensen door te laten. In deze tunnel kan je zelfs met paard en kar door."  

Schuilen in de tunnel

Ook de directeur van het Heilige Geestcollege, Pieter De Geyter weet dat er een tunnel loopt onder zijn college: "Er wordt gezegd dat de priesters van het Heilige Geestcollege vroeger via die tunnel naar de kerk gingen aan de overkant van de straat, om daar de mis op te dragen. En tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze tunnel gebruikt om te schuilen. Maar op 11 mei 1944 is het college getroffen door een bombardement. 46 mensen zijn toen omgekomen, ook mensen die in de tunnel schuilden. Dat is een trieste bladzijde uit de geschiedenis van ons college." 

Meest gelezen