Patti Smith bezoekt Van Eyck-tentoonstelling in Gent: "Adembenemend"

De Amerikaanse zangeres, schrijfster en kunstenares Patti Smith heeft gisteren de tentoonstelling "Van Eyck: een optische revolutie" bezocht in Gent. Vandaag postte ze een verslag op haar Instagram­pagina. Ze omschrijft de tentoonstelling als "adembenemend". 

Patti Smith postte vandaag foto's van twee buitenpanelen van "Het Lam Gods" op haar Instagrampagina: één van het paneel met de aartsengel Gabriël en twee van het paneel met Maria. Maria krijgt van Gabriël te horen dat God haar heeft uitverkoren om de moeder te zijn van zijn zoon, Jezus. 

"Ik zag deze panelen in 2007 met mijn zus Linda in de Sint-Baafskathedraal", schrijft ze. "Het was vrij donker en ik nam een verboden polaroidfoto van Maria met het beschikbare licht. Hij staat in "Year of the Monkey" (een boek met memoires van Smith dat vorig jaar uitkwam, red.). Het was ontroerend om haar terug te zien, pas gerestaureerd, tussen de schatten van de adembenemende tentoonstelling "Van Eyck: een optische revolutie". 

(lees voort onder de Instagrampost)

Daarnaast postte ze ook een foto van een schilderij van Petrus Christus, een van de belangrijkste navolgers van Van Eyck, die op zijn beurt een inspiratiebron was voor de 16e-eeuwse Italiaanse kunstenaar Caravaggio.

"Er is ook een mooi schilderij van Johannes De Doper te zien door Petrus Christus, met zijn rode gewaad, dat zo bewonderd werd door Caravaggio."

Het Museum voor Schone Kunsten bevestigt dat Patti Smith gisteren de expo heeft bezocht, maar dat er op vraag van de zangeres geen ruchtbaarheid aan gegeven werd. 

Wie Patti Smith op Instagram volgt weet dat ze de afgelopen dagen in Gent was om de Van Eyck-expo te bezoeken. Ze omschrijft Gent als een mooie stad om te voet te ontdekken en een uitstekende plaats om te schrijven. 

De buitenpanelen van "Het Lam Gods" zijn te zien op de tentoonstelling "Van Eyck: een optische revolutie" in Gent.
Image courtesy of LUKAS - ART IN FLANDERS vzw

Ik zag deze panelen in 2007 in de Sint-Baafskathedraal. Het was ontroerend om Maria terug te zien, pas gerestaureerd.

Patti Smith

Meest gelezen