Videospeler inladen...

Hooverphonic over Songfestival: "Laat ons maar de vreemde eend in de bijt zijn in een wedstrijd met toeters en bellen"

Neen, "Release me" - het nummer waarmee Hooverphonic voor ons land naar het Songfestival trekt - is géén klassiek Songfestivalnummer. "Maar dat was net de bedoeling", reageert de groep op de kritiek. "In een wedstrijd met toeters en bellen zal Hooverphonic net aan dit aspect niet deelnemen. Laat ons maar de vreemde eend in de bijt zijn."

De fans keken er al even naar uit en vanochtend was het dan zover: Hooverphonic liet het nummer waarmee ze naar het Songfestival trekken los op de wereld. 

Beluister hieronder het nummer, bekijk de clip en lees verder onder de video:

De meningen over het nummer zijn verdeeld. Sommigen zijn fan, anderen klinken kritischer. Vooral dat het eigenlijk geen Songfestival-nummer is, keert vaak terug. "Maar dat was net de bedoeling", zegt zangeres Luka Cruysberghs op Studio Brussel. "We hebben duidelijk gekozen voor een Hooverphonic-nummer en niet voor een nummer dat vooral gemaakt is voor het Songfestival en zo niet meer zou klinken als Hooverphonic."

We hebben enkel "ja" gezegd omdat we onszelf mochten blijven en omdat we carte blanche kregen.

"Dat was ook de voorwaarde", zegt muzikant Alex Callier. "We hebben enkel "ja" gezegd omdat we onszelf mochten blijven en omdat we carte blanche kregen. Ik heb al enkele andere nummers gehoord en daartussen blijven we de vreemde eend in de bijt, wat keigoed is. Onze missie is net om anders te zijn."

Beluister hier het gesprek met Hooverphonic op Studio Brussel en lees verder onder de audio:

Met de kritiek is de groep het dan ook niet eens. "De mensen die nu kritiek hebben, kijken denk ik al jaren niet meer naar het Songfestival", zegt Callier. "De laatste jaren is er echt wel wat veranderd daar. Kijk naar Salvador Sobral (de Portugees die met het intieme nummer "Amar pelos dois" won in 2017, red.) of Blanche (die in datzelfde jaar met "City lights" vierde werd, red.), dat zijn ook atypische nummers die het goed hebben gedaan."

Volgens sommigen is het nummer ook te eentonig, zéker voor het Songfestival. "Maar die mensen zijn blijven steken in hun jeugd", zegt Callier. "Liedjes als die van Sobral of Blanche hebben ook geen lift (een verschil van toonhoogte, red.) en toch scoorden zij ook. En bovendien: waar zit de lift nog in popmuziek? Je hebt al lang geen grote power ballads meer nodig. Wij willen het met kleine emoties doen."

Je hebt al lang geen grote power ballads meer nodig. Wij willen het met kleine emoties doen.

Maar eigenlijk zijn de reacties vooral lovend, benadrukt Callier in "Vandaag" op Eén. "Dat is de verwrongen realiteit. Eén iemand schrijft iets op een site en dan zijn het plots gemengde reacties. Op YouTube hebben we 86 procent positieve reacties. Als je dat vroeger op je rapport had, dan was je toch blij? Honderd procent positieve reacties zal je nooit hebben, maar wij geloven erin."

Bekijk hier het gesprek in "Vandaag" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

En dan is er nog de vraag hoe de act er zal uitzien én - misschien nog belangrijker voor velen - wat Luka zal aantrekken op het podium. "Aan de act wordt nog gewerkt. Strijkers - een belangrijk onderdeel van het nummer - krijgen we niet op het podium, omdat er maar zes personen op het podium mogen staan, maar ergens wil ik ze wel in de act verwerken", zegt Callier in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Dat zal wel lukken op een bepaalde manier. Al willen we het wel sober en natuurlijk houden."

"Ook over de kledij wordt momenteel volop nagedacht", zegt Cruysberghs. "Wat het wordt, is nog niet beslist, maar het zal sowieso Belgisch worden."

Beluister hier het gesprek met Hooverphonic in "De wereld vandaag" op Radio 1 en lees verder onder de audio:

De groep heeft er alleszins zin in. "Het nummer is gelost, het is nu uit onze handen. We gaan ons best doen en ons amuseren. De rest zullen we wel zien."

Meest gelezen