Staprobot voor kinderen met bewegingsproblemen door hersenverlamming

Er bestaat al een staprobot die volwassenen opnieuw leert lopen als ze dat niet meer kunnen door hersenschade, nu komt er ook één voor kinderen. De Vlaamse regering investeert in de ontwikkeling van de staprobot. 

Een aantal Europese organisaties ontwikkelen een staprobot voor kinderen met bewegingsproblemen door een hersenverlamming. Ook Thomas More hogeschool en het revalidatiecentrum Pulderbos werken er aan mee. De Vlaamse regering maakt 132.000 euro vrij voor het project.

"Het bestond nog niet, omdat het complex is om een robot te ontwikkelen voor kinderen. Ze groeien voortdurend. Een robot voor volwassenen is makkelijker omdat die zijn gestopt met groeien", zegt Steven Hazenbosch, de directeur van het revalidatiecentrum Pulderbos. 

Eén op de twee kinderen met een hersenverlamming kan niet stappen zonder hulpmiddel

Steven Hazenbosch, directeur revalidatiecentrum Pulderbos

Het is een belangrijke stap, vertelt Hazenbosch: "Eén op de twee kinderen met een hersenverlamming kan niet stappen zonder hulpmiddel. Met deze motorische ondersteuning gaat dat wel. Daardoor kunnen kinderen bijvoorbeeld hun spieren ontwikkelen en rechtstaan. Zo hebben ze hun leven opnieuw zelf in de hand. Dat is een enorme stap voorwaarts."  

De staprobot voor kinderen is nog niet voor meteen. Het zal nog zeker 2 jaar duren voor de technologie op punt staat.

Meest gelezen