Videospeler inladen...

Russisch-Turks overleg in Moskou over opmars van president Assad in Syrië   

"Deze overwinningen zijn maar de prelude" zegt president Assad tegen zijn leger. Gisteren heeft het leger van de Syrische president Bashar al-Assad tientallen dorpen veroverd en komt zo dichter bij een volledige verovering van de provincie Idlib.  Turkije overlegde vandaag daarover met Rusland. Turkije, dat de rebellen in Idlib steunt, roept de Russen, die Assad steunen, op om het offensief te stoppen. 

Gisteren veroverde het Syrische regeringsleger van Assad met behulp van luchtaanvallen door de Russische strijdmacht een dertigtal dorpen en gehuchten in de buurt van Aleppo. Het militaire succes komt er nadat de regeringstroepen ook al de belangrijkste snelweg tussen Damascus en Aleppo, de twee belangrijkste steden, hadden heroverd op de gewapende oppositie.

Op de Syrische staatsmedia is grote vreugde te zien bij de aanhangers van het regime. De stad Aleppo zou volgens hen veiliger zijn nu de rebellen verdreven zijn uit het gebied. Maar in de aangrenzende provincie Idlib zitten nog steeds verschillende rebellengroepen die strijd leveren tegen Assad.

(Lees verder onder de kaart.)

Sommige van die groepen worden gesteund door Turkije, dat duizenden manschappen en honderden konvooien met goederen naar Idlib heeft gestuurd.

De situatie daar is de laatste weken geëscaleerd. Sinds begin december zijn naar schatting  900.000 interne Syrische vluchtelingen  richting de grens met Turkije getrokken. De situatie verslechtert er met de dag.  Mark Lowcock van OCHA (de VN-organisatie voor de coördinatie van humanitaire zaken) zei vanmiddag nog dat de humanitaire catastrofe in het gebied er een "gruwelijk niveau" heeft bereikt.

Het zijn vooral vrouwen en kinderen die ontheemd zijn. Ze moeten buiten in ijzige koude slapen omdat de kampen overvol zijn. Baby's en jonge kinderen sterven er van de kou, zei Lowcock, die maar één oplossing voor "het nietsontziende geweld" ziet en dat is een staakt-het-vuren.

Interne vluchtelingen onderweg naar een kamp aan de grens met Turkije, 16 februari 2020.
AFP or licensors

Vinden Turkije en Rusland een oplossing?

Turkije, dat al 3,5 miljoen vluchtelingen uit Syrië heeft opgevangen, is bezorgd over een nieuwe crisis, moest het geweld in Idlib niet stoppen. Al sinds december vorig jaar is het regeringsleger van president Assad, met militaire steun van de Russen, bezig aan een offensief in het noordwesten van Syrië.

De Turken roepen de Russen nu op om dit offensief te stoppen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gedreigd dat het Turkse leger de troepen van Assad zal verdrijven, als ze zich niet terugtrekken tegen het einde van de maand. 

Tijdens een veiligheidsconferentie in München op zaterdag riep de minister van Buitenlandse Zaken van Turkije, Mevlut Cavusoglu, Rusland op om de aanvallen te stoppen om tot een staakt-het-vuren te komen in Idlib. Het overleg dat Turkije en Rusland daarover vandaag in Moskou hielden, gaat morgen voort. 

De relatie tussen Rusland en Turkije loopt al enkele jaren gesmeerd. Begin januari werd nog de TurkStream-pijpleiding, die gas vervoert van Rusland naar Turkije, officieel geopend. Maar in Syrië steunen Ankara en Moskou twee verschillende kampen.

De recente opmars van het Syrische regeringsleger, dat gesteund wordt door Rusland, heeft dan ook voor wat turbulentie gezorgd tussen de partners. Ook het doden van 13 Turkse soldaten door de troepen van Assad heeft kwaad bloed gezet bij de Turken.

"Overwinningen zijn de prelude"

De Syrische president Assad lijkt voorlopig niet geneigd om in te gaan op het Turkse verzoek. Vanavond feliciteerde zijn troepen met hun overwinningen in een toespraak op televisie. Die overwinningen betekenen nog niet het einde van de oorlog, aldus Assad: "Het is een prelude op de totale overwinning, voor hun nederlaag, die vroeg of laat komt. We mogen niet rusten, maar ons voorbereiden op de gevechten die nog komen."

Trump doet zijn duit in het zakje

Vandaag heeft ook de Amerikaanse president Trump gereageerd op de nieuwe ontwikkelingen in Syrië. In een verklaring van het Witte Huis, zei perswoordvoerder Judd Deere dat Trump in een telefoongesprek met de Turkse president Erdogan, "de wens van de Verenigde Staten heeft overgebracht dat er een einde zou komen aan de Russische steun voor de wreedheden van het Assad-regime en pleit voor een politieke oplossing voor het Syrische conflict."

"President Trump herhaalde ook dat de voortdurende buitenlandse inmenging in Syrië de situatie alleen maar zal verergeren", aldus Deere. Trump, die zaterdag met Erdogan sprak, "uitte zijn bezorgdheid over het geweld in Idlib, Syrië, en bedankte president Erdogan voor de inspanningen van Turkije om een humanitaire catastrofe te voorkomen".

Meest gelezen