Verloren liefdesring duikt weer op, 47 jaar later,  én in een ander continent: "Toeval bestaat niet"

47 jaar na het verlies van de ring die de Amerikaanse Debra McKenna van haar man Shawn kreeg in het prilste begin van hun relatie, toen ze samen op school zaten, heeft ze hem terug. Met dank aan een man in Finland die met een metaaldetector op speurtocht was in een bos. De ring is opgedoken op duizenden kilometers van de plaats waar Debra hem verloor. "Het is ongelofelijk. Shawn zei altijd dat er niet zoiets als toeval bestaat. Hij wil mij hiermee een boodschap geven", zegt Debra.

Debra McKenna (63), uit Brunswick, in de Amerikaanse staat Maine, ontmoette haar man Shawn McKenna in 1973. Ze gingen toen allebei naar Morse High School, Shawn zat in zijn laatste jaar. Op Valentijnsdag vroeg hij haar voor het eerst mee uit. Er groeide een romance en later dat jaar, net voor hij aan zijn hogere studies begon, gaf Shawn Debra zijn klasring. In veel Amerikaanse scholen is het de gewoonte dat studenten in het jaar van hun afstuderen een ring krijgen waarin hun naam en het jaar vermeld staat. Een herinnering aan hun schooltijd, vergelijkbaar met het jaarboek.

Maar niet veel later verloor Debra per ongeluk de ring van Shawn toen ze in een warenhuis in Portland haar handen ging wassen en haar ring uitdeed. "Ik had hem op de gootsteen gelegd. Toen ik besefte dat ik hem vergeten was, ging ik hem daar zoeken, maar hij was weg", vertelt ze aan televisiezender WGME-TV. "Ik liet mijn naam en nummer achter, maar niemand nam contact op. Ik heb hem nooit teruggezien." Shawn was niet boos omdat Debra de ring kwijt was. "Het is maar een ring", zei hij.

Het koppel trouwde in 1977 en kreeg drie kinderen. Shawn was ondernemer en werkte als professor, Debra was kapster. "We hadden een goed leven samen", zegt Debra. Drie jaar geleden overleed Shawn aan kanker.

"Morse High School, 1973, S M"

Debra was de liefdesring zo goed als vergeten. Tot enkele weken geleden, toen ze een telefoontje van oude klasgenoten van Shawn kreeg. "Zijn oude klasring was teruggevonden, of toch een klasring met zijn initialen erop. Ze vroegen of hij de ring misschien kwijtgeraakt was. Ik vroeg hen nog of er iemand anders in de klas met dezelfde initialen was, maar nee. Het is ongelofelijk."

(tekst gaat voort onder de tweet)

En nog meer wonderbaarlijk: de ring bleek gevonden te zijn in een bos in Kaarina, een kleine stad in het zuidwesten van Finland. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan dus, duizenden kilometers verderop. Metaalbewerker Marko Saarinen was er in januari op speurtocht met een metaaldetector toen hij het kleinood vond, begraven onder de grond, een twintigtal centimeter diep.

Saarinen raakte geïntrigeerd door het opschrift in de ring, "Morse High School, 1973, S M". Hij nam contact op met de oud-leerlingenvereniging om de eigenaar op te sporen. En dat leidde zonder veel problemen naar Shawn McKenna, en uiteindelijk naar zijn echtgenote Debra. Saarinen stuurde haar de ring op. Vorige week donderdag, een dag voor Valentijn, had Debra de ring na 47 jaar eindelijk weer in haar bezit.

"Toeval bestaat niet"

Dat Debra de ring opnieuw om haar vinger kon doen, exact 47 jaar nadat Shawn haar voor het eerst mee uit vroeg, is bijzonder. En de timing is niet het enige opvallende. Shawn werkte bijvoorbeeld begin jaren 90 een tijdje in Finland, al was dat niet in de buurt van het stadje waar de ring gevonden is. En nog iets merkwaardigs: op de ring staat ook "Shipbuilders" gegraveerd. Het is de bijnaam van Morse High School, het schoollogo is een zeilschip. En Marko Saarinen, de man die de ring vond, werkt als... scheepsbouwer.

Shawn zegt me op deze manier dat ik de moed weer bij elkaar moet rapen. Dat ik de draad van mijn leven weer moet opnemen.  

Debra McKenna

"Shawn zei altijd dat er niet zoiets als toeval bestaat. Alles gebeurt altijd voor een reden", zegt Debra. Ze denkt dat Shawn haar op deze manier iets probeert te vertellen. In de jaren na zijn dood was ze op de dool, vertelt ze. Dat de ring nu weer opduikt, net op dit moment, op die manier, is volgens haar misschien wel een boodschap: wat verloren is, komt uiteindelijk terecht.

"Hij zegt me dat ik de moed weer bij elkaar moet rapen. Dat ik weer moet doorgaan met de rest van mijn leven, de draad weer moet opnemen. Ik denk dat het iets is van 'Sta stil bij wat er gebeurt, sta stil waar we waren en wat we in ons leven gedaan hebben'", aldus Debra.

(tekst gaat voort onder de foto)

WGME-TV

Hoe kwam de ring vanuit de VS in Finland terecht?

Hoe de ring vanuit de VS over de Atlantische Oceaan reisde en uiteindelijk begraven onder de grond in een bos in Finland terechtkwam, blijft een raadsel voor Debra. "Ik wou dat de ring kon praten. Ik zou zo graag het verhaal horen hoe hij van hier tot daar geraakt is. Als iemand iets meer weet, zou ik het zo graag horen."

Debra heeft nog niet kunnen spreken met Marko Saarinen, de man die de ring vond. "Het is heel ontroerend dat er in deze wereld vol negativiteit nog goede mensen zijn die iets doen. Er zijn goede mensen in deze wereld en we hebben meer van dat soort mensen nodig."

Meest gelezen