Ondanks afschaffing van de woonbonus keldert verkoop niet: sinds Nieuwjaar liggen investeerders op de loer

Er worden in Vlaanderen nog altijd veel huizen en appartementen gekocht. Dat blijkt uit cijfers van de notarissen voor de eerste zeven weken van dit jaar. In vergelijking met begin vorig jaar is er een lichte terugval van gemiddeld 3 procent, maar er was een flinke terugval verwacht als gevolg van het afschaffen van de woonbonus begin dit jaar. De kopers blijken vooral investeerders te zijn die de woning dan willen verhuren.

Om toch nog van het fiscale voordeel van de woonbonus te kunnen genieten, kochten veel mensen eind vorig jaar nog snel een woning. Dat waren vooral mensen die een eigen eerste woning kochten. Het aantal vastgoeddossiers steeg in die periode met 20 procent of meer. Verwacht werd dat dat volume na Nieuwjaar in dezelfde mate zou dalen.  

Maar dat is dus niet gebeurd. De terugval is veel minder groot. Gemiddeld werd 3 procent minder vastgoed verhandeld tijdens de eerste zeven weken van 2020. Vorige week was het zelfs maar 0,9 procent minder dan in dezelfde week vorig jaar.

Het is duidelijk dat er ook mensen zijn die gewacht hebben om een huis of appartement te kopen. Dat is een ander type kopers, zegt Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat: “Er zijn heel wat mensen die op zoek zijn naar een investering om te verhuren. En die mensen hebben zich kalm gehouden op het einde van vorig jaar, omdat voor hen de woonbonus geen rol speelde. Zij zijn nu, begin dit jaar, weer een stuk actiever geworden en dat verklaart waarom de terugval een heel stuk beperkter is dan verwacht.”

De markt is kalmer geworden, de tijdsdruk van de woonbonus is weggevallen. Dat maakt het interessanter voor investeerders

De kopers-investeerders hebben volgens notaris Van Opstal het voordeel dat de markt na Nieuwjaar wat kalmer geworden is, omdat de tijdsdruk van de woonbonus is weggevallen. Daardoor kan er meer onderhandeld worden over de prijs en dat maakt het natuurlijk interessanter voor investeerders.

Van Opstal verwacht ook dat de tendens zich zal doorzetten: “We hebben nu de resultaten van de eerste zeven weken van dit jaar. En je ziet dat de terugval gedurende elk van die weken erg beperkt is. Dus het ziet er wel naar uit dat dit een tendens is.”

Copyright 2017, Noppawan Laisuan, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen