Videospeler inladen...

Directeur Media en Productie Peter Claes verlaat VRT

Peter Claes, de directeur Media en Productie van de VRT, verlaat de openbare omroep. De samenwerking wordt beëindigd in onderling overleg. Claes stond sinds half december op non-actief na een conflict met voormalig CEO Paul Lembrechts.

Eind vorig jaar ontstond een conflict tussen gedelegeerd bestuurder Paul Lembrechts en de rest van het directiecollege enerzijds en de nummer twee van de VRT Peter Claes anderzijds.

Lembrechts had aan de raad van bestuur gevraagd om Claes te ontslaan, maar dat werd geweigerd. Daarna werd Claes op non-actief gezet. Er werd nog een bemiddelingspoging ondernomen, maar zonder resultaat. Lembrechts werd een maand geleden door de Vlaamse regering opzij geschoven als gedelegeerd bestuurder. Het was aan interim-CEO Leo Hellemans om te kijken er nog plaats was voor hem in het directiecollege.

Claes en de VRT hebben nu in onderling overleg beslist de samenwerking te beëindigen. 

Bekijk hier een samenvatting van het conflict door "Terzake" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Claes heeft 17 jaar gewerkt voor de openbare omroep. Hij startte zijn carrière op de marketingafdeling. In 2013 werd hij directeur Media en twee jaar later werd hij als directeur Media en Productie de nummer twee van de VRT.

"Hoop dat rust en sereniteit terugkeren"

“De VRT apprecieert deze moeilijke stap en is dankbaar voor het jarenlange engagement van Peter Claes. Ik heb zelf vele jaren met hem kunnen werken. Zijn visie en daadkracht hebben in grote mate bijgedragen tot de succesvolle VRT die we vandaag zijn”, reageert CEO ad interim Leo Hellemans.

“Na 17 ongelofelijk intense en boeiende jaren, stopt mijn rol bij VRT. Zo sluit ik een belangrijk en fascinerend hoofdstuk in mijn leven af. Leo Hellemans krijgt als CEO ad interim door mijn vertrek alle ruimte, in de hoop dat de polemiek rond mijn persoon definitief stopt. Ik betreur dat de spanningen de afgelopen maanden zo opgelopen zijn, en hoop dat de rust en sereniteit terugkeren in de volledige organisatie”, zo zegt Peter Claes.

"Altijd belang van VRT voorop gesteld"

Luc Van den Brande, de voorzitter van de raad van bestuur, benadrukt dat hij altijd het belang van de VRT voorop heeft gesteld. "Ik heb altijd geprobeerd om een oplossing te vinden, maar dat is helaas niet gelukt", zegt hij in "Terzake". Hij benadrukt ook dat hij nooit Claes in bescherming heeft genomen, zoals wordt beweerd. "Dat is weg van de waarheid."

Tegen de zomer zou er een nieuwe algemeen directeur moeten zijn. Dan zullen ook de onderhandelingen voor de beheersovereenkomst - een document tussen de regering en de VRT dat bepaalt wat de VRT mag en moet doen - in een stroomversnelling komen. "Een aantal besparingen die voorliggen zullen moeten worden gemilderd", zegt Van den Brande daarover. "Maar bedragen ga ik daar niet op plakken."

Bekijk hier het gesprek met Van den Brande in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen