‘t Stad en de parking

Louis van Dievel, schrijver en journalist, schrijft elke week over de kleine en grote actualiteit. Vandaag heeft hij het over een woonwijk in Kalmthout waar zondagnacht twee granaten zijn ontploft.

opinie
Louis Van Dievel
Louis van Dievel is schrijver en journalist. Hij was journalist bij VRT NWS.

Officieel houdt de stad Antwerpen op aan de grens tussen Ekeren en Kapellen. Daar begint wat de Antwerpenaren in al hun bescheidenheid “de parking” noemen. Maar eigenlijk is de gemeente Kapellen al lang en in alle stilte geannexeerd. De mensen hebben er zich het Antwerps en de erbij horende arrogantie eigen gemaakt.

Ze kijken op hun beurt neer op de “boerkes” van de buurgemeenten. Op Kalmthout uiteraard, want dat ligt het dichtste bij. Of liever: ze keken neer, in de verleden tijd, want de ooit landelijke gemeente Kalmthout heeft zich met één geniaal manoeuvre tot nieuwe deelgemeente van Antwerpen ontpopt. U schudt eens meewarig het hoofd? U zou beter moeten weten.

De boerenbuiten

Bijna dertig jaar heb ik in Kalmthout gewoond. Ik heb het lijden van de bevolking gevoeld en gedeeld. Want ik kan u verzekeren: het is geen pretje om in een achtergebleven gebied te wonen, waar nog met verwondering naar een passerende trein wordt gekeken, waar de CD&V nog gewoon de CVP heet, waar de burgemeester eens komt kijken als u twee dagen niet naar buiten bent gekomen. Waar de kerk nog vol zit en de processie nog uitgaat. Waar de tijd stil bleef staan. De boerenbuiten, net wat u zegt.

Tattoo

Niets is voor altijd. Er waren tekenen aan de wand.  Er werden appartementen gebouwd in plaats van huizen. Er verschenen nachtwinkels in het straatbeeld, gedreven door andersgekleurde medemensen.  Dat was wennen zeg. En het hield niet op. Op een dag kon men in Kalmthout een heuse tattoo laten zetten! Door baardige mannen en van kop tot teen versierde vrouwen. Er ontstonden heuse files in de winkelstraat. De mensen kwamen van ver om dat met eigen ogen te zien, stilletjes hopend op een geval van verkeersagressie. De Partij Van De Arbeid, die van Jozef Stalin en Peter Mertens, kwam op bij de verkiezingen. In Kalmthout! De gelauwerde jeugdauteur Bart Moeyaert verhuisde van Antwerpen centrum naar Heide omdat hij het in ’t stad veel te rustig vond. Er hing iets in de lucht. De verlichte Kalmthoutenaar keek er verlangend naar uit.

De klap op de vuurpijl kwam er met… Nee, niet met het asielcentrum en de herrie daarrond. Asielcentra heb je overal, tot in de Vlaanders toe. Overal verschijnen er heethoofden met fakkels en een overvloed aan decibels om zich van de lokale ongerustheid meester te maken. Een omstreden asielcentrum maakt niet het verschil uit tussen stad en parking.

Granaten

Nee, de champagne werd pas ontkurkt toen bekend werd dat er in Kalmthout een heuse granaataanslag was gepleegd. Ineens met twéé granaten! Dat er met een luchtdrukpistool was geschoten. De schade aan het belaagde huis – in een rustige woonwijk! – viel weliswaar goed mee maar het was toch maar gebeurd. En waaraan denken we bij granaataanslagen?

Juist, aan de fameuze war on drugs van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever. Aan bendeoorlogen. Aan fouilleringen op straat en zwaarbewapende robocops. Zaken die enkel in een grootstad gebeuren. Op het gemeentehuis van Kalmthout kregen de bestuurders lamme armen van het voortdurende highfiven. In de herbergen werd de polonaise gedanst. De buit was binnen. Kalmthout was de moderniteit binnengetreden.

Prompt werd een studie naar het plaatselijke rioolwater besteld: misschien zat er wel meer coke in de afvalpijpen dan in Antwerpen. Even prompt werd een delegatie gevormd om de Antwerpse burgemeester symbolisch de sleutels van Kalmthout te gaan overhandigen. Met een strop om de nek en in een lang wit kleed. Dat pakt goed op televisie.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen