AFP or licensors

Opflakkering geweld in Oost-Oekraïne: "Cynische provocatie" 

Bij een aanval nabij Donbass in het oosten van Oekraïne is een Oekraïense soldaat omgekomen. Vier andere soldaten raakten gewond. Volgens de regering in Kiev gaat het om een aanval van pro-Russische separatisten. De president van Oekraïne, Volodimir Zelenski, noemt het een “cynische provocatie”. De separatisten zeggen dat het Oekraïense leger de aanval begonnen is.

Vandaag is het dag op dag zes jaar geleden dat de Oekraïense Maidan-revolutie  losbarstte. Zes jaar later is het land nog steeds verwikkeld in een zwaar conflict met Rusland. Het heeft al aan meer dan 13.000 mensen het leven gekost, ondanks een staakt-het-vuren, afgesloten in 2015.

De aanval komt net nu Rusland en Oekraïne zich opmaken voor een nieuwe top. Samen met Frankrijk en Duitsland willen ze een einde maken aan het conflict.  "Dit is niet alleen een cynische provocatie", zei Zelensky, "Dit is een manier om de vredesgesprekken te dwarsbomen, die met kleine maar toch waardevolle stappen vooruit gaan."

Weinig vooruitgang

Op een ontmoeting tussen de twee landen in Parijs vorig jaar probeerden Frankrijk en Duitsland al eens te bemiddelen. Toen maakten ze weinig vooruitgang. Het staakt-het-vuren van 2015, onderhandeld met hulp van diezelfde landen, heeft de schaal van de gevechten misschien helpen verkleinen, maar sporadische schietpartijen zijn blijven doorgaan. 

Zelenski kwam vorig jaar aan de macht, en hij beloofde een einde te maken aan het aanslepende conflict. Twee regio's waar etnische Russen in de meerderheid zijn, hebben zich met steun van Rusland losgescheurd. In 2014 is boven Oekraïne een Maleisisch passagiersvliegtuig neergehaald met een raket. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om.

President van Oekraïne, Zelensky
AFP or licensors

Meest gelezen