Videospeler inladen...

Advocaat Joris Van Cauter over cassatie in euthanasieproces: “Familie Tine Nys wil alleen gerechtigheid”

Na het euthanasieproces blijft de familie van Tine Nys erbij dat de euthanasiewet op verschillende punten niet is nageleefd. Daarom stapt ze naar het Hof van Cassatie. “De familie wil alleen gerechtigheid”, zei hun advocaat Joris Van Cauter in “De afspraak”. 

Advocaat Joris Van Cauter vindt het een goede zaak dat alleen de familie van Tine Nys naar het Hof van Cassatie gaat en het parket niet, zodat er zeker geen nieuw asissenproces komt, “want het is een lijdensweg geweest voor de familie.” Na de uitspraak overleed de moeder van Tine Nys.

“Wat de familie wel wil, is gerechtigheid”, zei meester Van Cauter, “en die gerechtigheid kan nog altijd geschieden en die is tot op vandaag niet geschied. Het proces heeft duidelijk aangetoond dat de euthanasiewet op meerdere cruciale punten niet gerespecteerd is. We lezen dat ook impliciet in het arrest.”

De advocaat gaf ook een voorbeeld: “Bij psychisch lijden kan euthanasie pas uitgevoerd worden nadat de arts die de euthanasie zal uitvoeren, het advies heeft van twee onafhankelijke artsen. In deze zaak staat vast dat dat er niet geweest is."

"Een van de adviserende geneesheren heeft op het proces gezegd: ik wist niet dat mij om advies gevraagd werd. Ik heb een briefje geschreven dat zeker en vast geen medisch verslag was. Ik wist niet dat op basis daarvan euthanasie zou toegepast worden.” Voor Van Cauter was de familie geschokt om dat te vernemen.

We zien genoeg redenen om iets op papier te zetten dat juridisch steekhoudt

Maar het Hof van Cassatie kan alleen maar arresten verbreken als er vormfouten op het proces zijn gebeurd. Joris Van Cauter laat niet in zijn kaarten kijken: “Cassatie gaat er in wezen over of een arrest geveld is overeenkomstig de wet. Is het juridisch correct gebeurd?”

“Ga ik hier de middelen ontwikkelen van de cassatieprocedure? Neen. Ik heb er altijd voor geopteerd om het debat te voeren in de rechtszaal. We krijgen twee maanden de tijd nu. We zien genoeg redenen om iets op papier te zetten dat juridisch steekhoudt. Het is een schriftelijke procedure.”

Joris Van Cauter wou ook niet spontaan gezegd hebben dat hij sneller zijn gelijk denkt te halen voor het hof van beroep, dus zonder volksjury, al voegde hij daar meteen aan toe dat de volksjury op het euthanasieproces wel onder zware druk stond, gezien de kwalificatie “gifmoord.”

Tegelijk was het volgens Van Cauter zeker niet te bedoeling “een strafexpeditie” te organiseren tegen de euthanasiewet: “Dat heeft de verdediging ervan gemaakt.” Als er een verbreking komt en een nieuw proces voor het hof van beroep, kan de familie van Tine Nys wel nog een schadevergoeding krijgen. 

Bekijk hier het volledige interview met Joris Van Cauter in "De Afspraak"

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen