Radio 2

Bezoekerscentrum "Het lam gods" in Gent op de valreep klaar voor Van Eyckjaar 

Het nieuwe, hypermoderne bezoekerscentrum van de Sint-Baafskathedraal in Gent gaat, na maanden vertraging, open in oktober. Dat is net op de valreep om het van Eyckjaar 2020 te halen. Het bekendste werk van de middeleeuwse schilder van Eyck, "De aanbidding van het lam gods", hangt in de kathedraal. De vertraging van de werken kwam er onder meer door grote archeologische vondsten. 

Het gloednieuwe bezoekerscentrum van de Sint-Baafskathedraal - met "augmented reality"-ervaring in de crypte en het Lam Gods-retabel bovenaan het koor - opent zijn deuren op 8 oktober dit jaar. Net op de valreep dus, om het van Eyckjaar nog te halen.

De opening van het bezoekerscentrum stond oorspronkelijk al op 26 juni gepland, maar liep enkele maanden vertraging op. “Door de vele archeologische vondsten en om de strenge kwaliteitsnormen te halen”, liet de kerkfabriek eerder optekenen. 

Parcours door de kathedraal

Het centrum heeft een prijskaartje van zo’n 4,3 miljoen euro en is geen loketten- of informatiezaal, maar een volwaardig parcours doorheen de verschillende delen van de kathedraal. Zo zal de crypte het decor zijn van een "augmented reality"-spektakel: met behulp van technologie zullen fictieve elementen toegevoegd worden aan de werkelijkheid.

“Het zal een mooi beeld geven van de stad Gent in de periode van van Eyck”, stelt Maaike Blancke van Bressers Architecten. “Natuurlijk zal ook de geschiedenis van het Lam Gods-retabel aan bod komen.” 

Om de muurschilderingen en kunstwerken in het Romaanse gedeelte van de crypte zo goed mogelijk te bewaren, waren heel wat ingrepen nodig. Zo stonden er tijdens de werken verschillende toestellen om het klimaat in de ruimte te regelen. “Aan de buitenzijde hebben we nu een volledige vochtwering geplaatst”, gaat Blancke verder. “Onder de vloer zitten nu ook een ventilatiesysteem en een vloerverwarming.”

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Ondergrondse bekabeling en hoge constructies

De technologie integreren in de historische vloeren en muren van het Sint-Baafs, was een huzarenstukje. Architect Blancke: “Niet alleen de verwarming en de klimatisatie, maar ook alle data-, elektriciteit- en veiligheidsnetwerken zijn zo goed als volledig geïntegreerd in de crypte. Onder de vloer zit kilometers bekabeling om voldoende bandbreedte te hebben voor de AR-ervaring.”

Onder de vloer zit kilometers bekabeling

Achteraan de kathedraal werd ook een 18-meter hoge constructie geplaatst. Die moet zorgen voor een goede doorstroom van de bezoekers, met een trappenpartij en een lift. “Het parcours is volledig gebouwd in functie van toegankelijkheid”, zegt Blancke. “Alle verdiepen zullen bereikbaar zijn via die constructie. Maar goed ook, want het Lam Gods verhuist op termijn naar de Sacramentskapel in het hoogste gedeelte van het koor.”

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Nog zeker tot mei 2021 in de steigers

De restauratie van de achtergevel van de kathedraal zal wel een stuk langer aanslepen. Pas tegen mei 2021 zou de Sint-Baafskathedraal van zijn steigers verlost zijn. En dat slechts tijdelijk, wellicht, want ook het schip van de kathedraal moet op termijn opgelapt worden. 

“Het is een restauratie die veel zaken combineert: zowel de volledige gevel als de verschillende glasramen en het dak. Verder hebben we in het kader van brandveiligheid ook nog extra voorzieningen getroffen. Ten slotte is het restaureren van natuursteen grotendeels handarbeid. Dat is nu eenmaal een werk van lange adem”, besluit architect Maaike Blancke.

Wil jij de werf graag bezoeken? Dat kan, op Open Wervendag 2020 (17 mei).

Meest gelezen