Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte: "Laat intercommunale Haviland gesloten jeugdinstelling bouwen"

De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (SP.A), wil dat intercommunale Haviland een gesloten instelling bouwt voor jonge criminelen. Hij doet het voorstel nadat een jeugdrechter vorige week zes jongeren uit de buurt van Londerzeel en Meise moest vrijlaten onder voorwaarden. Voor hen was geen plaats meer in de jeugdinstelling.

De jongeren worden verdacht van drugshandel, diefstallen en ze zouden betrokken zijn bij verschillende vechtpartijen. "Halle-Vilvoorde is de regio met de grootste achterstand op het vlak van plaatstekort in jeugdinstellingen. Dat wordt al sinds jaar en dag aangeklaagd. Het is hoog tijd dat we voorbij die klaagmuur stappen en samen initiatief nemen om een gesloten instelling te bouwen", vindt Bonte.

Niet alleen afvalverwerking

De burgemeester wil dat intercommunale Haviland het project in eerste instantie zelf betaalt en het dan later laat erkennen en subsidiëren door de Vlaamse overheid. Een intercommuncale houdt zich doorgaans bezig met afvalbeleid of groepsaankopen, maar volgens Bonte kan ook de bouw van een instelling tot het takenpakket behoren. Vandaag kaart hij zijn voorstel aan in een vergadering over veiligheid met burgemeesters uit Halle-Vilvoorde en met leden van het parket.

Meest gelezen