Facebook "Lotjonslos"

Praalwagens oudste carnavalsgroep van Aalst rijden helemaal elektrisch: "We willen het goede voorbeeld geven"

Carnavalsgroep "Lotjonslos" gaat dit jaar tijdens de stoet alleen elektrische trekkers gebruiken voor hun twee carnavalswagens. De groep testte het concept vorig jaar al uit, toen nog met de steun van stad Aalst. Nu gaat ze op eigen houtje verder. "Het proefproject is voorbij maar we investeren nu zelf in meer ecologische praalwagens", zegt carnavalist Kurt Heerman. "We hopen op navolging."

"Het is niet te geloven wat je allemaal in de carnavalsstoet ziet rondrijden. Er zitten heel vervuilende voertuigen bij. We vinden het als carnavalsgroep niet onlogisch om ook na te denken over onze ecologische voetafdruk en gaan daarom helemaal elektrisch", zegt Kurt Heerman van carnavalsgroep "Lotjonslos."

De carnavalisten moeten wel bekennen dat ze zich niet aan een volledige sprong in het onbekende wagen: vorig jaar al namen ze deel aan een proefproject van stad Aalst en het bedrijf STILL met elektrische trekkers.  Dat project wordt dit jaar niet verlengd en dus gaat "Lotjonslos" op eigen houtje verder. 

Slimme investering

De carnavalsgroep vond de elektrische trekkers vorige editie een absolute voltreffer en investeert daarom nu zelf. "Het is een slimme uitgave want we huren twee elektrische trekkers. Dat betekent dat we zelf niet moeten instaan voor het onderhoud. We kunnen bij problemen ook meteen rekenen op professionele hulp. Er is tijdens carnaval voortdurend iemand stand-by van een gespecialiseerde firma", vertelt Heerman. 

Alles loopt op wielekes

Kurt Heerman

Vorige editie waren er geen problemen. "De batterijen gaan de hele stoet mee, alles loopt op wielekes", lacht Heerman. De carnavalisten van "Lotjonslos" hebben wel enkele aanpassingen moeten doen om hun praalwagens te laten passen bij de elektrische trekkers. "We hebben een nieuwe metalen constructie moeten maken die makkelijk los te koppelen is. Zo moeten we de trekkers ook geen moment langer huren dan nodig en drukken we de kosten."

Pionieren

Carnavalsgroep "Lotjonslos" hoopt ook andere groepen het goede voorbeeld te geven. "Ik hoop oprecht dat we op lange termijn meer mensen kunnen overtuigen om over te stappen op elektrische trekkers. Misschien volgt niet meteen de hele stoet, maar toch een groot deel. "

Meest gelezen