foto : belga

Coronavirus in China bezorgt logistiek bedrijf H.Essers in Genk extra werk

Sinds de uitbraak van het coronavirus moet het Genkse bedrijf H.Essers drie keer zoveel containers met medicijnen via het spoor richting China sturen.  Normaal gezien gaan farmaceutische producten mee met passagiersvluchten maar die zijn afgelast. 

De uitbraak van het coronavirus in China laat zich tot in Genk voelen. De logistieke dienstverlener H.Essers merkt dat onder meer aan het transport van geneesmiddelen. Normaal gezien vertrekken er wekelijks vanuit Genk 5 containers met medicijnen naar China. Maar nu sporen er al drie keer zoveel containers naar dat land. 

De verklaring is eenvoudig, zegt Gert Bervoets, de CEO van H.Essers. "Farmaceutische bedrijven zoeken naar alternatieven om hun producten in China te krijgen, nu heel wat vluchten naar dat land zijn geannuleerd. En zo zijn ze bij ons terecht gekomen. Wij vervoeren al sinds drie jaar hoofdzakelijk farmaceutische producten via het spoor naar China."

Geen beperkingen voor spoorverkeer

Voor het spoorverkeer naar China gelden er geen beperkingen. "Er zijn ook geen risico's aan verbonden", zegt Bervoets. "Wij vervoeren producten, geen mensen.  Het is wel zo dat het moeilijker geworden is om de containers die terugkeren naar ons land gevuld te krijgen met Chinese producten. En dat heeft dan weer te maken met het feit dat heel wat Chinese bedrijven niet op volle kracht kunnen draaien." Voorlopig lukt het nog voor H. Essers om met volle containers terug te keren maar het vraagt wel heel wat meer inspanningen. 

"Farmaceutische bedrijven zijn al langer op zoek om hun CO2-uitstoot te verminderen en waren al aan het omschakelen naar spoorvervoer"
Gert Bervoets, CEO H.Essers

Een trein doet er 16 dagen over om van Genk in China te geraken. Dat is heel wat trager dan het vliegtuig dat er - alle stappen meegerekend - zo'n zes dagen over doet om een geneesmiddel op zijn bestemming in China te krijgen. Toch biedt de huidige toestand mogelijkheden voor H. Essers.  "Farmaceutische bedrijven zijn al langer op zoek om hun CO2-uitstoot te verminderen en waren al aan het omschakelen naar spoorvervoer", zegt de CEO van H.Essers. "De uitstoot van een vliegtuig ligt maar liefst 20 keer hoger dan die van vervoer over het spoor.  We vermoeden dan ook dat ze die stap naar het spoorvervoer nu sneller zullen zetten. En dat biedt opportuniteiten voor ons."

Farmaceutische bedrijven in Europa

H.Essers heeft zijn hub voor farmaceutische producten in Genk. Het bedrijf gaat overal in Europa de geneesmiddelen ophalen bij de grote farmaceutische spelers, groepeert ze in Genk en stuurt ze dan via het spoor naar onder meer China. 

Meest gelezen