België veroordeeld omdat het Tunesiër onterecht het land uitzette: "Dit kan gevolgen hebben voor Fouad Belkacem"

De Belgische staat moet 13.000 euro schadevergoeding betalen aan een Tunesiër zonder papieren, die ten onrechte het land is uitgezet. Want de man had een Belgisch kind. De advocate van Sharia 4 Belgium-leider Fouad Belkacem denkt dat de uitspraak ook gevolgen kan hebben voor de procedure tegen haar cliënt.

De man zegt dat hij in 2008 in ons land aankwam. Hij was toen 19. Een jaar later werd hij opgepakt voor verschillende misdrijven, en tot 42 maanden cel veroordeeld. Die straf zat hij uit tot in december 2012. Daarna kreeg hij verschillende bevelen om ons land te verlaten, met een bijkomend verbod om België tien jaar binnen te komen. Uiteindelijk keerde hij in 2016 terug naar Tunesië.

Maar intussen had de man een Belgisch kind erkend als het zijne. Dat hij toch het land werd uitgezet, is volgens het Europees Hof dan ook een schending van zijn recht op een familieleven: de Belgische overheid heeft zijn vaderschap nooit willen afwegen tegen het bevel om het grondgebied te verlaten. Daarnaast zat de man vier maanden opgesloten zonder dat een rechtbank zich uitsprak over de vraag of hij legaal of illegaal in België was. Daarom moet de Belgische staat hem 10.000 euro morele schadevergoeding betalen, en nog eens 3.000 euro voor de kosten die hij gemaakt heeft. De uitspraak betekent wel niet dat hij automatisch naar ons land mag terugkeren.

Dat het Europees Hof het recht op een privéleven zo belangrijk vindt, kan ook gevolgen hebben voor andere mensen zonder papieren in dezelfde situatie. Het meest opvallende voorbeeld is Fouad Belkacem: de leider van terreurgroep Sharia 4 Belgium verloor eind 2018 zijn Belgische nationaliteit, waardoor hij enkel nog een Marokkaans paspoort heeft. Ons land wil hem dan ook terugsturen naar Marokko. Maar Belkacem heeft wel vier kinderen in ons land, bij twee verschillende vrouwen. Zijn advocate Liliane Verjauw zal de uitspraak van het Europees Hof dan ook bestuderen: "Dit bevestigt dat men Belkacem nooit het land zal kunnen uitzetten. Die man heeft hier vier kinderen, gaat men hun vader afnemen? Het Europees Hof zal dat nooit aanvaarden." Op dit ogenblik voert Belkacem nog een procedure bij datzelfde Hof om het afnemen van zijn nationaliteit aan te vechten.

Meest gelezen