Videospeler inladen...

Filosoof Johan Braeckman pleit voor meer luiheid: "Af en toe niets doen is gezond en dat doen we te weinig"

Volgens filosoof en professor Johan Braeckman moeten we op tijd en stond lui zijn. We moeten wat minder werken en wat meer bezig zijn met de dingen die we écht belangrijk vinden. Dat zei hij in "Vandaag" op Eén.

Braeckman vindt dat onze maatschappij te veel gefocust is op werken, op carrière maken. "Hardwerkende mensen zijn mensen die je moet bewonderen, los van het soort werk dat ze doen", legt Braeckman uit. "Maar 1 op de 3 Vlamingen zegt een job uit te oefenen die hen niet boeit. Ze halen er geen bevrediging uit en dat 8 uur per dag en 5 dagen per week." 

"Het moet altijd maar sneller en beter. Het is zoals die circusact waarbij iemand verschillende draaiende borden in de lucht moet houden. Op de duur beginnen die te vallen en veel mensen zitten in zo'n situatie. Kijk naar hoeveel pillen we slikken, het aantal zelfdodingen en burn-outs."

"We vragen ons te weinig af: waar zijn we eigenlijk mee bezig? Waar gaat ons werk eigenlijk over. Mensen geven dromen, idealen en creativiteit op voor een loopbaan en vaak voor verwachtingen die ons worden opgedrongen door anderen."

Bekijk hieronder het gesprek met professor Braeckman in "Vandaag" en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

Braeckman raadt mensen aan om tijd te nemen, om bijvoorbeeld deeltijds te gaan werken. Om meer tijd te investeren in je kinderen, in vrienden of hobby's. "Ik zeg niet dat je niks moet doen, al kan dat soms gezond zijn en doen we het te weinig. Maar mensen moeten beseffen dat ze het roer altijd kunnen omgooien en bijvoorbeeld een andere job kunnen gaan zoeken."

"Niemand heeft op het einde van zijn of haar leven spijt van te weinig te hebben gewerkt of dat hij of zij te weinig in zijn of haar carrière heeft geïnvesteerd. Mensen hebben spijt dat ze hun kinderen te weinig hebben zien opgroeien of dat ze hun vrienden hebben verwaarloosd. Je kunt blijven zagen over het feit dat je je kinderen te weinig ziet of je kunt je prioriteiten aanpassen."

Meest gelezen