Foto: bakker Steurs

Geelse saffraanmoppen erkend als streekproduct: "Via oud-collega's heb ik het koekjesrecept teruggevonden"

De Geelse saffraanmoppen, dat zijn ronde zandkoekjes, krijgen een erkenning als Vlaams streekproduct. Bakker Peter Steurs bakt de koekjes met het recept van een collega-bakker: "Het is een oud recept met een lang verhaal."

Geelse saffraanmoppen zijn een soort ronde zandkoekjes op basis van saffraan. Het is een heel oud recept: "Ik hoorde van oudere mensen dat er vroeger Geelse koekjes waren in Geel. In de geschiedenisboeken van Geel vond ik niets terug", zegt bakker Peter Steurs. "Ik heb toen oud-collega's ingeschakeld. Blijkt dat die vroeger nog moppen (koekjes) gemaakt hadden. Willy Goossens was één van die collega's. Hij vertelde dat het recept in een rood-oranje boekje staat. We zouden dat 14 dagen later samen gaan zoeken, maar een week nadien overleed hij."

Foto: bakker Steurs

"De vrouw van Willy wou niet dat het recept verloren ging. Uiteindelijk hebben we dat boekje samen gevonden. Aan de hand van de instructies in het boekje heb ik de saffraanmop zo goed mogelijk proberen namaken. Oudere klanten in de winkel vertelden mij dat de smaak net zoals die van vroeger was. De koekjes waren alleen iets kleiner. Toen was ik vertrokken."

"Ik ben al lang bezig met Geelse streekproducten en ik doe het vooral voor onze inwoners en voor Willy. Die zal van boven wel even meelachen", vertelt bakker Steurs fier. "Het is ons tweede streekproduct. We hadden ook al de Geelse hartjes."

Foto: bakker Steurs

Meest gelezen