Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Derde grote staking in Griekenland in enkele maanden: pensioenplan nieuwe regering kop van Jut

In Griekenland staken de vakbonden in de openbare sector tegen het pensioenplan van de regering-Mitsotakis. De staking, de derde sinds de start van de nieuwe regering, zal in zowat het hele land te voelen zijn.

De regering van premier Kyriakos Mitsotakis is nog maar een dik halfjaar aan de macht en moet al tegen de derde grote staking opkijken. Deze keer leggen de vakbonden in de openbare sector het werk neer tegen het nieuwe pensioenplan van de regering, dat gisteren in het parlement is voorgelegd.

Volgens dat nieuwe pensioenplan zullen alle Grieken tot hun 67e moeten werken om een volledig pensioen te kunnen krijgen. De regering wil ook de regeling omtrent de zware beroepen afschaffen, waardoor zij niet langer sneller een volledig pensioen zullen kunnen krijgen. Alles samen wil de regering met het nieuwe plan 155 miljoen euro besparen.

De vakbonden kunnen zich niet vinden in die plannen en komen daarom opnieuw op straat. De staking zal zich in zowat het hele land laten voelen. "In Athene ligt het openbaar vervoer stil en blijven de scholen en universiteiten dicht. De ziekenhuizen werken met noodpersoneel", zegt correspondent Bruno Tersago in "De ochtend" op Radio 1. Ook het gemeentepersoneel staakt, net als het personeel in de ministeries. Alle ferry's blijven ook aan de ketting. In de luchtvaart wordt er niet gestaakt.

De Griekse premier Mitsotakis kijkt al tegen de derde grote staking aan sinds hij in de zomer van vorig jaar aan de macht kwam.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Inspiratie in Chili

De nieuwe staking komt niet geheel uit de lucht gevallen. De regering-Mitsotakis vaart duidelijk een andere koers dan de vorige. "Ze is minder sociaal gericht zeg maar. Dit pensioenplan is gebaseerd op het pensioenplan dat Pinochet (de Chileense dictator die in de jaren 70 en 80 Chili bestuurde, nvdr.) in Chili heeft ingevoerd en je ziet wat er op dit moment in Chili aan het gebeuren is. Dus er is in Griekenland heel wat meer reactie", zegt Tersago.

Bovendien zijn de Griekse vakbonden traditioneel meer gekant tegen de partij van Mitsotakis. "Ze stonden meer aan de kant van Syriza, de partij die van 2015 tot 2019 heeft geregeerd."

Meest gelezen