Nu ze per kilo moeten betalen, slinkt huisvuilzak met de helft in Waasland

In een groot deel van het Waasland is de hoeveelheid restafval bijna gehalveerd sinds afvalintercommunale MIWA met diftar werkt. Diftar is een systeem dat het afval weegt en zo bepaalt hoeveel een inwoner moet betalen voor de afvalophaling. 

Sinds de invoering van diftar, op 1 juli 2019, is het sorteergedrag enorm veranderd bij de inwoners van Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene en Waasmunster.  Afvalintercommunale MIWA stelt vast dat ze meer P+MD en GFT+ hebben opgehaald en beduidend minder restafval. Voor de invoering was 60% van al het huisvuil restafval, ondertussen is dat gereduceerd tot ongeveer 40%.

Van 71 naar 38 kg restafval

Vooral in kilo's valt de kentering op: van januari tot juni 2019 werd per inwoner 71 kg restafval opgehaald, van juli tot december was dat nog maar 38 kg. "Dat is bijna een halvering", verduidelijkt algemeen directeur van MIWA Sven Peeters. "Er wordt gewoon weg veel beter gesorteerd. De hoeveelheid P+MD is bijvoorbeeld met 60% gestegen. Dat is enorm."

Ze hebben heel goed gesorteerd. Ik hoop dat ze dat volhouden

Sven Peeters, algemeen directeur van afvalintercommunale MIWA

De directeur hoopt dat de factuur een extra motivatie zal zijn voor de inwoners om die inspanning vol te houden. "In de loop van februari gaan we alle aanslagbiljetten versturen, dat zijn er meer dan 54.000. En ik denk dat heel veel mensen blij gaan zijn, want de gemiddelde bedragen vallen heel goed mee. We hopen dan ook dat iedereen zo goed zal blijven sorteren wanneer ze zien dat ze nu niet veel moeten betalen voor restafval."

Ook in Temse werd diftar vorige maand ingevoerd, daarmee werkt MIWA nu overal met het systeem.

Meest gelezen