© Zoonar/Arman Zhenike - creative.belgaimage.be

Fraude via sms en internet verdriedubbeld in politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst

Vorig jaar kwamen er 88 meldingen binnen bij de politiezone van mensen die zijn opgelicht via een sms of via internet. Criminelen hebben het steeds meer gemunt op je bankrekening. Via een sms of een mailtje proberen ze je bankgegevens te pakken te krijgen. 

Vorig jaar waren er 88 aangiftes, dat zijn er 55 meer dan in 2017. Maar de politie vermoedt dat het er veel meer zijn, omdat niet iedereen naar de politie stapt uit schaamte. Korpschef Dirk Claes: "Dat is inderdaad op een jaar tijd maal 3 gegaan. We stellen ook vast dat er steeds meer geld van de mensen gestolen wordt."

We stellen ook vast dat er steeds meer geld van de mensen gestolen wordt.

Criminelen proberen persoonlijke informatie te krijgen van hun slachtoffer zoals de code van de bankrekening of de gegevens van je kredietkaart. Via een link in een valse sms of mail lijkt het alsof een vertrouwd bedrijf of een persoon die gegevens nodig heeft. "De mensen rapporteren dat ze zijn opgelicht via sms of internet. Dat zijn manieren om aan de gegevens van de bankrekening van de mensen te geraken. Daarna wordt de rekening geplunderd", gaat Dirk Claes verder.

Fraudeurs mikken op onbetaalde schoolrekeningen

Het Spectrumcollege in Beringen waarschuwt intussen voor fraudeurs die het gemunt hebben op onbetaalde schoolrekeningen. Een ouder had bij de school geklaagd over een sms. In die sms werd gevraagd om een zogenaamde onbetaalde schoolrekening over te schrijven naar een zichtrekening. De directeur van de school vraagt de ouders om zulke sms-berichtjes te negeren.

Meest gelezen