Kalmthout legt werken asielcentrum stil door asbest

De burgemeester van Kalmthout heeft de werken aan een nieuw gepland asielcentrum stilgelegd. "Er is asbest gevonden en de aannemer heeft dat foutief verwijderd. De politie heeft het pand verzegeld", zegt burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) op Radio 2 Antwerpen.

"Afgelopen weekend kregen we bezorgde berichten van buurtbewoners over de werken aan het asielcentrum", zegt de burgemeester van Kalmthout Lukas Jacobs in "Start je dag". "Wij hebben als gemeentebestuur een gespecialiseerde firma ter plaatse gestuurd. Die heeft vastgesteld dat er asbest aanwezig is in het gebouw. Helaas heeft de aannemer dit foutief verwijderd. Het is duidelijk dat de openbare gezondheid in het gedrang komt. Ik heb de politie het bevel gegeven de werken stil te leggen en de site te verzegelen."

Er komt een bodemanalyse en de hele zone moet gesaneerd en gereinigd worden van asbest

Lukas Jacobs (CD&V) burgemeester Kalmthout

In Kalmthout heerst al langer onvrede tegen de aangekondigde komst van een tijdelijk asielcentrum. "Gisteravond ging het er ook over op de Kalmthoutse gemeenteraad", zegt Jacobs op Radio 2 Antwerpen. "Geen enkele fractie steunt dit. Wij zijn voor alle duidelijkheid niet tegen de opvang van asielzoekers in Kalmthout maar wel tegen de collectieve opvang in dit specifieke pand. Fedasil heeft dit dossier in alle stilte voorbereid zonder overleg met ons." Het gemeentebestuur had eerder al aangekondigd juridische stappen te ondernemen tegen de komst van het asielcentrum.

Sanering en bodemanalyse

De werken aan het pand liggen voor onbepaalde tijd stil.  "We laten eerst een bodemanalyse uitvoeren. De hele zone moet gesaneerd en gereinigd worden na de fouten die gebeurd zijn met het asbest", besluit burgemeesterJacobs.

Radio 2 Antwerpen

Meest gelezen