DDR

Koffie uit Diest wordt na 100 jaar officieel streekproduct

Ze hebben er even op moeten wachten, maar koffiebranderij Stroobants uit Diest heeft eindelijk het label binnen van streekproduct. Stroobants koffie bestaat al 100 jaar en is al net zo lang een legende in de streek van Diest, een van de criteria waar een streekproduct aan moet voldoen. 

Dit jaar zijn er zes streekproducten bijgekomen in Vlaanderen. De Oostendse zeebeschuit, Glazuurspeculaas, Borstbollen, Geelse saffraanmoppen, Limburgse appelwijn en de koffie uit Diest.

Een erkenning die niet vanzelfsprekend is, vertelt zoon Marc Stroobants: "Je product moet al 25 jaar bekend zijn in de streek, maar dat is bij ons geen probleem. Mijn overgrootvader begon in 1903 met een winkeltje in koloniale producten. Later werden we een koffiebranderij. Mensen houden van onze typische zachte smaak. Sommige klanten kunnen koffie moeilijk verteren, dat is bij ons geen probleem. We laten de bonen niet té lang branden. Tot ze goudbruin zijn en "kraken". Dat is het geheim van de lichte smaak." 

Koffie streekproduct?

Druiven uit Overijse, Brusselse witloof, Oude geuze uit het Pajottenland. Het zijn allemaal producten die met ingrediënten uit de streek worden gemaakt. Maar hoe zit het bij koffie? Liliane Driesen van VLAM: "Koffie is inderdaad een speciaal geval. Omdat de bonen niet van bij ons komen. Maar de wijze waarop ze worden verwerkt heeft wel degelijk invloed op de smaak. Op die manier wordt koffie toch streekgebonden." 

Meest gelezen