Videospeler inladen...

Koning Filip zet consultatieronde voort: formatiemist nog niet opgetrokken

Op de tweede dag van zijn nieuwe consultatieronde ontvangt koning Filip vandaag SP.A-voorzitter Conner Rousseau, MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en de twee Ecolo-covoorzitters Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane. Gisteren gingen Maxime Prévot (CDH), Meyrem Almaci (Groen) en Bart De Wever (N-VA) al langs in het Koninklijk Paleis in Brussel. 

De federale formatie zit weer volledig in het slop na het njet van PS-voorzitter Paul Magnette tegen een coalitie met de N-VA, het ontslag van koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) en de harde woorden van de N-VA aan het adres van Magnette. Nu de N-VA wat op de zijlijn lijkt te zijn beland trekt partijvoorzitter Bart De Wever weer volop de communautaire kaart. Het Belgische huis is volgens hem uitgewoond.

We gaan alleszins niet terug in een communautaire carrousel stappen waarvan we het einde niet kennen

SP.A-voorzitter Conner Rousseau

SP.A-voorzitter Conner Rousseau is het daarmee alvast niet eens. "We gaan alleszins niet terug in een communautaire carrousel stappen waarvan we het einde niet kennen", liet hij vanmorgen optekenen. "Ik denk dat er absoluut een aantal constructiefouten in België zitten, maar niet alleen tussen Vlaanderen en Wallonië. Ook tegenover de werkende mens, tegenover het klimaat, het veiligheidsbeleid en de gezondheidszorg."

Voor MR-voorzitter Georges Louis Bouchez hoeven er geen taboes te zijn. "Maar we moeten de zaken niet nog moeilijker maken dan ze al zijn", aldus Bouchez, die zich vorige maand nog als unitarist outte. "Alle partijen zijn het eens dat er een modernisering moet zijn van de staat, maar dat zal wellicht voor 2024 zijn", aldus de MR-voorzitter. Na zijn onderhoud met de koning schoot ook hij het "front-idee" van Bart De Wever af.

Lees verder onder de tweet.

Wellicht neemt de koning vandaag nog geen beslissing over wie hij het veld in stuurt, want morgen ontvangt hij nog een aantal partijvoorzitters: Paul Magnette (PS), François De Smet (DéFI), Joachim Coens (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open VLD). Wellicht zal hij morgen wél iemand aanduiden, als hij tegen dan ten minste door de bomen het formatiebos weer ziet staan.

Intussen roept PS-voorzitter Paul Magnette Koen Geens (CD&V) en Bart De Wever (N-VA) op tot wat meer terughoudendheid. "De voorbije dagen verspreidden Koen Geens en Bart De Wever onwaarheden en persoonlijke aanvallen. Ik nodig hen uit om een beetje niveau te behouden", twittert hij. "Zo'n houding helpt niet om oplossingen te vinden."

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen