Videospeler inladen...

Democratisch boegbeeld Nancy Pelosi op bezoek bij de NAVO in Brussel: "We kunnen de presidentsverkiezingen winnen"

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in de VS, was op bezoek bij de NAVO in Brussel met een delegatie van parlementsleden van de Democraten én de Republikeinen, om duidelijk te maken hoe belangrijk de NAVO blijft voor de VS. "De afspraak" kon Pelosi strikken voor een interview en stuurde Bert De Vroey met vragen over de voorverkiezingen en over de eenheid in haar partij.

Pelosi probeerde de binnenlands-politieke vragen uit de weg te gaan. Maar dat haar partij intern verdeeld zou zijn, wees ze met kracht van de hand. Wat anderen verdeeldheid noemen, nu er nog altijd een vijftal kandidaten in de running zijn, noemt Pelosi een bewijs van de ‘vitaliteit’ van haar partij.

Wie uiteindelijk ook de nominatie binnenhaalt, zal op haar steun kunnen rekenen, bevestigde ze. In de Amerikaanse pers gonst het weer van berichten als zou de top van de Democratische partij zich zorgen maken over een mogelijke overwinning van de linkse senator Bernie Sanders. Pelosi ontkent dat: “Dat wordt allemaal opgeklopt door de pers. En als ze het hebben over de partijleiders, over wie hebben ze het dan? Ik dacht dat ik een partijleider was.”

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden blijft erbij dat haar partij nog altijd kans maakt om de presidentsverkiezingen in november te winnen. (lees verder onder de foto)

AFP

Op bezoek in Brussel wou Pelosi nog een belangrijke boodschap kwijt. Ze vraagt de NAVO-bondgenoten met klem om voor de uitrol van 5G-netwerken niet in zee te gaan met het Chinese bedrijf Huawei. Want als Europese landen zouden kiezen voor de lagere prijs die Huawei misschien kan bieden, dan betalen ze een hoge prijs op het vlak van privacy, veiligheid en waarden. Je steunt dan volgens Pelosi een “autocratisch bewind”, en je zorgt ervoor “dat de (Chinese) staatspolitie in de zak zit van iedereen die van dat netwerk gebruikmaakt”.  

Videospeler inladen...

Bekijk hier het gesprek met VRT NWS-journalist Bert De Vroey en econoom Caroline Ven in "De afspraak": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen