Godfried Van Hertum

Natuurfotograaf uit Pelt spot gesterde distelboorvlieg in eigen tuin: "Uniek in België"

Een natuurfotograaf uit Overpelt, Frido Van Hertum, heeft in zijn eigen tuin een bijzondere vlieg gefotografeerd: een gesterde distelboorvlieg. Die was nog nooit eerder gespot in ons land. Wat de waarneming nog specialer maakt, is dat Van Hertum de foto negen jaar geleden al nam. Pas onlangs voerde hij die op de website waarnemingen.be in.

Frido fotografeerde de gesterde distelboorvlieg in zijn eigen tuin in mei 2011. "Maar er bestaan wel 100 verschillende boorvliegen, die hebben allemaal andere vleugeltjes. Om de verschillen te kennen, moet je echt al een specialist zijn."

Intussen lanceerde Natuurpunt de website waarnemingen.be en alle ingevoerde foto's worden automatisch gescand. "Ik ben nu ook al mijn oude foto's aan het invoeren." En zo werd duidelijk hoe bijzonder de foto van Frido wel was. "Ik kreeg er een mailtje over, met de vraag waar en op welke plant de vlieg zat. Maar die details kan ik me na al die jaren niet meer herinneren."

De tuin van Frido is een echte schatkamer. Hij fotografeerde er al 1.200 verschillende insecten, mossen en paddenstoelen. "Mijn geheim? Rond mijn huis heb ik mijn tuin netjes in orde, maar achteraan laat ik hem verwilderen. Als je snoeihout laat liggen, dan komen daar allerlei beestjes op af.  Minder werken in de tuin betekent meer genieten."

Ik kruip echt niet de hele dag op mijn knieën rond in mijn tuin.

Frido wandelt elke dag eens rond in zijn tuin. "Tien minuten, niet langer. En als er iets beweegt dan begin ik foto's te maken." En dat heeft Frido intussen al een hele fotocollectie opgeleverd. De 6.000 mooiste foto's staan op zijn website van-hertum.be

Meest gelezen