Bouw gevangenis Dendermonde eindelijk concreet: voorbereidende werken zijn begonnen

Na jaren onduidelijkheid kunnen ze in Dendermonde in augustus de nieuwe gevangenis beginnen te bouwen. Meer dan tien jaar sleept het dossier al aan, vooral omdat verschillende buurtcomités en omwonenden naar de rechter stapten. 

Op het terrein Oud Klooster zijn de voorbereidende werken al aan de gang. Die moeten dienen om het terrein bereikbaar te maken. Belangijkste onderdeel daarvan is een brug over de Oude Dender. Volgende maand beginnen ze die aan te leggen. In augustus begint dan de bouw van de gevangenis zelf. Die moet in oktober 2022 klaar zijn en plaats geven aan 444 gedetineerden. Het hele project kost bijna 200 miljoen euro. 

We kunnen zonder zorgen beginnen aan de bouw

Johan Vanderborcht van de regie der gebouwen

Het dossier van de Dendermondse gevangenis sleept al aan van 2011. Toen is het contract getekend, tegelijk met dat van drie andere gevangenissen. Die andere gebouwen zijn al in gebruik, in Dendermonde zal het alles samen 11 jaar hebben geduurd voordat de eerste gevangenen er terecht kunnen.

(Lees verder onder de foto)

Regie der Gebouwen

Poort van Dendermonde nv leidt het hele project. Het ontwerp en de bouw zijn in handen van BAM Interbuild. BAM FM zal gedurende een periode van 25 jaar instaan voor het onderhoud en de facilitaire diensten voor textielwasserij, afvalverwerking en catering.

"We kunnen gerust met de bouw beginnen", zegt Johan Vanderborcht van de regie der gebouwen. "Alle procedures van actiecomités en omwonenden zijn afgerond. Er zijn maar een paar aanpassingen gedaan aan de oorspronkelijke plannen. Het was toen al een nieuw concept, waarbij de gevangenis zo menselijk mogelijk zou worden voor de gedetineerden. In plaats van alles vanuit een centrale kern te organiseren, krijgen de gedetineerden wat verantwoordelijkheid en een betere begeleiding naar hun terugkeer in de maatschappij. 

kasto80

Meest gelezen