Wordt moordenaar van Zweedse premier Palme toch nog opgepakt?

Het lijkt op de Zweedse variant van de Bende van Nijvel: de moord op de Zweedse premier Olof Palme. Een maatschappelijk trauma uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Moorden die nooit werden opgelost. Daders die nooit werden gepakt. En, om de zoveel jaar, de aankondiging dat een doorbraak in het onderzoek nabij is. Of is het nu echt zover?

Hij was premier van Zweden.  Hij hield niet van lijfwachten of bewaking. Op de avond van 28 februari 1986 ging hij met zijn vrouw Lisbeth naar de cinema.  In het centrum van Stockholm werd hij, wandelend op het trottoir, in de rug geschoten.  Het was 23.21 uur.  Kort daarna stierf hij.  34 jaar na die fatale avond zitten de Zweden nog met hun vraag : wie heeft Olof Palme vermoord?

"Een stuk dichter bij een oplossing"

De  openbaar aanklager die de zaak onderzoekt is hoopvol. Veel tijd om de daders op te pakken is er trouwens niet meer.  Als er voor de zomer geen aanklacht wegens moord wordt ingediend, verjaart de zaak.  De moord die al enkele keren opgelost leek, en dan weer niet...

Christer Pettersson werd in 1988 veroordeeld tot levenslang, wegens ... de moord op Palme.  Pettersson was een alcoholist en druggebruiker. In hoger beroep werd Pettersson vier maanden na zijn eerste veroordeling vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.  Een poging, tien jaar later, om hem opnieuw te veroordelen draaide op niets uit.  In 2001 liet hij in een kranteninterview weten dat hij wel degelijk Palme had vermoord.  Een bekentenis die hij later weer introk.  In 2004 stierf Christer Pettersson.  

Veel Zweden zijn er van overtuigd dat Pettersson wel degelijk Palme heeft vermoord.  Anderen zijn zeker dat hij niets met de moord te maken heeft.  Dat de Zweedse procureur nu beweert "dichter bij een oplossing te staan", en "voor dat de zaak deze zomer verjaart duidelijker kan zijn", doet de vermoedens groeien dat Pettersson inderdaad niets met de moord te maken heeft.  Over de moord circuleren tientallen complottheorieën. De Zweedse procureur wou niet verduidelijken waarom hij een doorbraak in het dossier verwacht.

Meest gelezen