Radio 2

Rudy uit Schaffen eet al 32 jaar élke dag frieten: "Je moet eten waar je zin in hebt"

Iedere dag gaat Rudy Gybels uit Schaffen naar de frituur voor zijn dagelijkse portie frieten. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Hij doet dat al meer dan 30 jaar en toch heeft Rudy geen overgewicht of gezondheidsproblemen. 

Rudy is vaste klant in de frituur in zijn buurt. Iedere dag gaat hij daar zijn pakje frieten halen. "Ik eet mijn frieten altijd thuis op", vertelt Rudy. "En dat heeft te maken met de saus. Ik ben een slechte beslisser, ik kan niet zo snel beslissen welke saus ik wil, en dus kies ik liever thuis welke saus het wordt. Ik eet echt élke avond frieten, tenzij ik met griep in de zetel lig. Dat is één keer gebeurd, maar toen miste ik mijn frieten heel erg. Ik had zelfs het gevoel dat mijn lichaam om frieten vroeg. Misschien was ik daarom de dag nadien al beter om dan 's avonds toch naar de frituur te gaan voor mijn dagelijkse portie."

Goeie sfeer in de frituur

Toen Rudy nog een kind was, at hij ook al vaak frieten, maar op zijn 14e is dat een dagelijkse gewoonte geworden. "Toen ik 14 jaar was, begon ik met mijn grote hobby: de lokale radio. Onderweg naar de radio kwam ik iedere dag langs de frituur, en zo ben ik begonnen met elke dag frieten te eten na mijn radioprogramma. Ik hou van een frituur voor de goeie sfeer. De mensen die frieten gaan halen zijn altijd goedgezind."

"Ik voel me goed"

Voorlopig heeft Rudy geen gezondheidsproblemen, hij ligt er ook niet wakker van. "Of het gezond of ongezond is, dat interesseert me niet", zegt Rudy. "Ik voel me goed en ik ben blij dat ik het mag eten. Mocht ik er ooit de gevolgen van moeten dragen, dan is dat maar zo. Je moet in het leven doen wat je graag doet en eten waar je zin in hebt, dat is mijn visie." 

Risico's?

"Natuurlijk is het geen goed idee om elke dag frieten te eten", zegt voedingsdeskundige Tanja Callewaert aan VRT NWS. "De grote vraag is wel wat hij voor het overige eet. Op zich zijn aardappelen een gezond product. Als ze zijn gegaard in plantaardige olie, dan valt het risico mee."

"Als die man voor het overige niet gevarieerd genoeg eet, riskeert hij wel een tekort aan vitamines en mineralen. Als hij zegt dat hij geen overgewicht heeft, dan is zijn inname van calorieën blijkbaar niet te groot."

Meest gelezen