AP2010

Adviseur Britse premier Johnson neemt ontslag na lek oude blogs: "Eén dood kind per jaar is het waarschijnlijk waard"

Andrew Sabisky, één van Boris Johnsons' nieuwste adviseurs, mag meteen al opstappen door enkele omstreden uitspraken die hij in het verleden deed. De krant Mail on Sunday heeft die gepubliceerd. Volgens een tweet van Sabisky is “vrouwensport meer te vergelijken met de Paralympische Spelen dan met mannensport” en is intelligentie gelinkt aan ras. Gisteravond nam de adviseur ontslag. Opvallend: Sabisky werd aangeworven door Dominic Cummings, een erg machtige adviseur van premier Johnson. 

Vorige maand lanceerde Cummings een opvallende oproep. Hij was op zoek naar "weirdos and misfits", buitenbeentjes en aparte gevallen dus. Hij zocht zo’n mensen om jobs in 10 Downing Street, de ambtswoning van Boris Johnson, te komen invullen. 

Andrew Sabisky was zo iemand, oordeelde Cummings. Maar dat was buiten de Britse pers gerekend, die na wat opzoekingswerk Sabisky het vuur aan de schenen legde. Zo schreef de man met een masterdiploma in onderwijspsychologie in 2014 het volgende: "Een manier om ongeplande zwangerschappen, die een permanente onderklasse creëren, tegen te gaan, is anticonceptiemiddelen op lange termijn verplichten, en dat vanaf de puberteit". Dat was trouwens in een reactie op een blogpost van Dominic Cummings, nu dus de voornaamste adviseur van Johnson.

Vrouwensport valt meer te vergelijken met de Paralympische Spelen dan met mannensport

Andrew Sabisky

"Een dood kind..."

In 2016 gaf Sabisky ook een interview aan "Schools Week", een online publicatie die vooral nieuws over scholen in Groot-Brittannië bericht. Daarin toonde hij een interesse in het geneesmiddel modafinil, dat wordt voorgeschreven tegen slaapstoornissen. Maar het kan bij gezonde mensen de nood aan slaap verminderen en de hersenactiviteit bevorderen. Sabisky stelde toen voor om kinderen één keer per week het medicijn te geven, om ze zo te stimuleren. Er is echter wel een probleem, er bestaat de kans dat kinderen het Stevens-Johnson-syndroom oplopen, een zeldzame aandoening waarbij stukken huid en slijmvlies loslaten, en dat kan fataal zijn. Sabisky stelde in het interview dat "vanuit een maatschappelijk standpunt de voordelen van het geneesmiddel één dood kind per jaar waarschijnlijk wel waard zijn".

Tweet hieronder: Andrew Sabisky (links) bij nummer 10 Downing Street

Hij suggereerde in het verleden ook dat zwarte Amerikanen gemiddeld een lager IQ hebben dan blanke Amerikanen. 

De woordvoerder van Boris Johnson weigerde gisteren om te stellen of premier Johnson de overtuigingen deelde, hij zei dat Johnsons eigen overtuigingen gekend zijn. Sabisky stapte gisteren op, naar eigen zeggen omdat hij geen werk meer kon leveren door de "mediahysterie": "De hysterie rond wat ik vroeger online geschreven heb is buitensporig. Ik heb me aangemeld om echt werk te verrichten, niet om mezelf bloot te stellen aan deze karaktermoord. Het heeft geen zin meer om verder te doen", zei hij via Twitter.

Het Twitteraccount van Sabisky is ondertussen verwijderd. 

De hysterie rond wat ik vroeger online geschreven heb is buitensporig

Andrew Sabisky

Dominic Cummings wou niets zeggen over de aanstelling van Sabisky. 

Dominic Cummings, adviseur van premier Johnson
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen