PVDA Vilvoorde

Schilderij van Leopold II verdwijnt uit gemeentehuis Vilvoorde: "We vergeten de geschiedenis absoluut niet" 

Het portret van Leopold II dat in de stadsfeestzaal in Vilvoorde hangt, wordt binnenkort weggehaald. Ook de portretten van de andere koningen zullen er niet meer hangen. Enkel koning Filip en koningin Mathilde blijven hangen. In de plaats komt er een tentoonstelling die aandacht wil schenken aan de diversiteit van Vilvoorde. 

De koningsportretten zijn al enkele jaren een discussiepunt bij de gemeente. "We vroegen ons al langer af of we de portretten van de staatshoofden moesten blijven aanvullen", zegt burgemeester Hans Bonte (SP.A). PVDA Vilvoorde zette het onderwerp onlangs terug hoog op de agenda omdat zij wilden dat het portret van koning Leopold II uit het gemeentehuis werd gehaald. Leopold II had een onbetwistbare verantwoordelijkheid in de kolonisatie van Congo-Kinshasa door België. 

Het komt erop aan om de geschiedenis altijd juist te vertellen, maar ook waar nodig dingen geen plaats te geven. Een portret in de feestzaal laten hangen is een brug te ver. 

Hans Bonte, burgemeester Vilvoorde

De gemeenteraad besprak het en besloot om alle portretten weg te halen. "De stadsfeestzaal krijgt een facelift", zegt Bonte. "We maken plaats voor een tentoonstelling over de diversiteit van Vilvoorde. Dat is een heel belangrijk aspect van Vilvoorde en iets wat we graag in de kijker willen zetten. Welke plek is daar beter voor dan onze stadsfeestzaal?" 

Statement

Bonte ziet in deze actie verschillende statements: "Leopold II wordt geassocieerd met een van de gruwelijkste periodes uit onze Belgische geschiedenis. Wij maken de keuze om zijn portret niet meer op een publieke plaats te hebben. Dat wil niet zeggen, dat we zullen vergeten wat er gebeurd is. Daarnaast vinden we het ook zeker een statement om onze stedelijke feestzaal aan te kleden met diversiteit als troef. Zo straalt de stadsfeestzaal van Vilvoorde binnenkort uit dat iedereen welkom is, ongeacht afkomst." Er liggen al wat ideeën op tafel, maar de tentoonstelling is nog niet concreet. "De schepen van cultuur weet wat gedaan de komende weken", zegt Bonte. 

Meest gelezen