Videospeler inladen...

Een tatoeage laten plaatsen in je gezicht? Denk 2 keer na voor je het doet

Een tatoeage op de wang, de kin of het voorhoofd? Onder invloed van artiesten en modellen als Post Malone, Justin Bieber en Amber Rose lijkt het een trend. Maar die trend is niet zonder risico’s, zeggen tatoeëerders en dermatologen.

Een rondvraag bij een aantal tattooshops in Vlaanderen leert dat de vraag naar gezichtstatoeages ook bij ons toeneemt. "We merken dat Instagram en andere sociale media een grote invloed hebben", zegt Tanne Sinnaeve van Bodydesign in Gent. "Het zijn jammer genoeg vooral jonge mensen die zich laten beïnvloeden. Zij komen ongetatoeerd bij ons en willen al meteen een tatoeage op de handen of de hals. Voor tatoeages op zichtbare lichaamsplekken is bij ons sowieso een intakegesprek nodig, dus die zetten wij niet zomaar. En als het om een eerste tatoeage gaat: nooit."

We merken dat Instagram en andere sociale media een grote invloed hebben.

Tanne Sinnaeve, zaakvoerder van Bodydesign

Hetzelfde principe hanteert Sinnaeve voor gezichtstatoeages. "20 jaar geleden zou ik ze nooit gezet hebben. Maar vandaag is het taboe op tatoeages voor een groot stuk verdwenen. We zeggen niet per definitie neen als we een vraag krijgen. Maar we  zullen altijd eerst een afspraak maken voor een gesprek. Daarin maken we duidelijk dat er risico's  aan verbonden zijn, en dat we dergelijke tatoeages zelf liever niet plaatsen. Want zo'n tatoeage op je hoofd bepaalt heel je uiterlijk. We vragen dan ook altijd naar de beweegredenen van de klant. Als hij of zij alleen maar zo'n tatoeage wil om op een idool te lijken, dan is ons antwoord neen."

Tekst gaat voort onder foto.

Tatoeërder Juulz Mehir aan het werk in tattooshop Bodydesign: "Mijn gezichtstattoo's zijn hoofdstukken uit mijn leven. Als ik  zelf niet in een tattooshop werkte, had ik ze nooit laten zetten".

"Een tatoeage in het gezicht kan voor ons alleen als sluitstuk, als er op andere lichaamsdelen ook al tatoeages staan", gaat Sinnaeve voort. "Dat zullen we elke klant duidelijk maken. Een eerste tatoeage op je gezicht is not done, want het is je spiegel."

"Heel stigmatiserend"

Dermatoloog Christophe Leys ziet in zijn praktijk regelmatig mensen die spijt hebben van een tatoeage, en die willen laten verwijderen. "Het gebeurt dat mensen een tatoeage hebben laten zetten in hun hals of gezicht en dan plots merken dat ze bekeken worden", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Zo'n tatoeage kan heel stigmatiserend werken.  En om bepaalde beroepen te kunnen uitoefenen is zo'n tatoeage hinderlijk, omdat ze klanten of werkgevers afstoot. Dus ja, het gebeurt dat ik ze soms moet verwijderen." 

Een tatoeage laten wegnemen is veel pijnlijker dan ze te laten plaatsen.

Christophe Leys, dermatoloog

Om tatoeages te verwijderen, gebruikt Leys een zogenoemde picolaser die de huidcellen verhit, waardoor ze stukgaan en de inkt vrijkomt. "Een tatoeage in het gezicht valt gelukkig vrij eenvoudig te verwijderen", zegt Leys. "Maar er gaan makkelijk 6 tot 8 sessies overheen vooraleer zo'n tatoeage verdwenen is. Bij elke sessie wordt ze wat vager, dus je blijft wel een tijdje met een vervaagde tatoeage rondlopen. Plus: een tatoeage laten wegnemen is pijnlijker dan ze te laten plaatsen. Al blijven er met de nieuwste technieken die we gebruiken geen littekens meer over."   

Verplichte bedenktijd

Leys wil gezichtstatoeages niet verbieden, maar hij raadt mensen die overwegen er een te laten plaatsen wel aan 2 keer na te denken. "Als je zo'n tatoeage wil laten plaatsen, ga je best eerst bij de tatoeëerder langs voor een verkennend gesprek en neem je daarna bedenktijd. Misschien moet de wetgever zo'n bedenkperiode wel verplichten. Dat zou geen slechte zaak zijn."

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Beluister hieronder het gesprek in "De wereld vandaag":

Meest gelezen