Nicolas Maeterlinck

Vermassen na beroep in euthanasieproces: "Familie zei nochtans dat het niet om het geld te doen was?"  

"De familie van Tine Nys heeft altijd beweerd dat ze niet geïnteresseerd waren in geld, maar het enige wat ze met dit cassatieberoep kunnen bereiken, is geld. Was dat eerste dan wel gemeend?". Dat zegt Jef Vermassen, de advocaat van psychiater Lieve Thienpont, als reactie op het cassatieberoep van de familie Nys tegen de uitspraak van het euthanasieproces. 

Gisterenavond raakte bekend dat de familie van Tine Nys het Hof van Cassatie zal vragen om de uitspraak van het euthanasieproces in Gent te vernietigen. Volgens Joris Van Cauter, de advocaat van de familie Nys, is de uitspraak van de volksjury onwettig.

Sowieso geen nieuwe volksjury

Het parket van Gent heeft geen beroep aangetekend. De strafrechtelijke vrijspraak van de drie artsen is dus definitief. Als het Hof van Cassatie de familie nu zou volgen en zou oordelen dat de procedures niet correct werden gevolgd, dan zullen drie beroepsrechters zich moeten uitspreken over het burgerrechtelijke deel van de zaak. Die rechters zouden dus nog kunnen oordelen dat de artsen wel degelijk fouten hebben gemaakt en dat ze schadevergoedingen moeten betalen aan de familie van Tine Nys. Maar de strafrechtelijke vrijspraak staat definitief vast.

Vermassen: "merkwaardig dat familie niet wil berusten"

Jef Vermassen, de advocaat van psychiater Lieve Thienpont die terechtstond, is er gerust in. "De jury heeft mijn cliënte over de hele lijn vrijgesproken en zeer duidelijk gesteld dat ze geen enkele fout heeft gemaakt", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Volgens de familie zijn er procedurefouten gemaakt. Ik vind ze niet, maar misschien zijn ze bij Cassatie snuggerder."

Vermassen stelt zich ook vragen bij de bedoelingen van de familie.  "Ze hebben altijd gezegd dat ze het niet deden voor het geld, maar het enige wat ze nu kunnen bekomen is geld. Dat is een beetje tegenstrijdig. Hebben ze dan echt gemeend dat het niet voor het geld te doen was? Ze willen blijkbaar niet berusten in de uitspraak. Dat is toch wel merkwaardig. Meestal leggen de mensen zich daar bij neer, maar nu blijven ze vechten. Nu, dat is hun recht natuurlijk."

Van Steenbrugge: "procedurele hardnekkigheid"

Joris Van Cauter, de advocaat van de familie Nys, wil verder niet reageren. "We zullen onze argumenten ontwikkelen voor het Hof van Cassatie", klinkt het.

Walter Van Steenbrugge, de advocaat van de arts die de euthanasie heeft uitgevoerd, spreekt van procedurele hardnekkigheid. "Ik vernam al tijdens het proces dat de zussen eigenlijk geen assisenproces wilden. Ik stelde me toen al de vraag: waarom zeg je niet aan je advocaten: zet je neer en stop ermee. Maar nu, als zelfs het parket zegt dat het genoeg is, wil men toch nog doorgaan. Blijkbaar is er nog niet genoeg schrik gezaaid bij artsen om euthanasie uit te voeren. Deze stappen zullen opnieuw onrust creëren."

Blijkbaar is er nog niet genoeg schrik bij artsen om euthanasie uit te voeren. Deze stappen zullen opnieuw onrust creëren.

Walter Van Steenbrugge, advocaat arts die euthanasie uitvoerde
PCRO

Komt er een onderzoek naar beïnvloeding?

Vandaag werd er in de commissie Justitie van het parlement ook gesproken over het euthanasieproces. Karin Jiroflée (SP.A) heeft er gevraagd dat er een onderzoek komt door de Hoge Raad voor de Justitie naar de rol van het parket van Gent. Normaal gezien zal er hierover donderdag gestemd worden tijdens de plenaire zitting.

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen