Verzamelaar Aalst Carnaval: "Ik kan meer dan 1 extra huis kopen met mijn verzameling"

Verzamelaar Tom Huybrechts is verzot op Aalst carnaval en dat is nog zacht uitgedrukt. De man verzamelt alles, maar dan ook echt alles, wat met het volksfeest te maken heeft. "Ik denk dat ik 40.000 tot 50.000 stuks heb"

In Aalst zijn ze zich al maanden aan het voorbereiden op carnaval, dat zondag 23 februari start. Het feest is een hoogtepunt voor de "ajuinen", dat is de bijnaam van de Aalstenaars. Verzamelaar Tom Huybrechts, of "Tommeken Tet" voor de vrienden, verzamelt als echte "ajuin" alles dat met het feest te maken heeft.  "Vlaggen, flessen gin en rum, cd's,... In elke keukenkast vind je iets dat met carnaval te maken heeft. Zelfs in de fruitmand liggen er lintjes", lacht Tom Huybrechts. 

Zelfs in de fruitmand liggen er carnavalslintjes

Verzamelaar Tom Huybrechts

 Huybrechts is onlangs verhuisd en dat was geen sinecure: "140 van de verhuisdozen waren van mij, met alleen carnavalsgerief in. Snowglobes van carnaval, stekkendoosjes, aanstekers, pins, postzegels, noem maar op."

Een uit de hand gelopen hobby

Zoals met alle verzamelingen begon het ook voor Huybrechts heel klein: "Het is begonnen met bierkaartjes. Mijn vader verzamelde vroeger alles wat te maken had met bier. Op een gegeven moment kwamen we bierkaartjes tegen uit de jaren '60 van carnaval. Zo is het begonnen, zo is het verder uitgegroeid. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby."

Die nominnetjes zijn zeer gegeerd door verzamelaars

Verzamelaar Tom Huybrechts

Op zolder: verzameling "nominnetjes"

Vooral specifieke voorwerpen wakkerden de verzamelaar in hem aan. "De lintjes van de prins, de 'nominnetjes' zijn mijn pronkstukken." (nvdr: de naam "nominette" komt van een bedrijf dat dergelijke lintjes maakt)
De "nominnetjes" of de lintjes van de prins liggen op zolder bij Tom. "Die lintjes zijn zeer gegeerd door verzamelaars. Mijn allereerste is van 1954 en die van de jaren '50 zijn het moeilijkst om te vinden. Buiten 3 stalen heb ik ze allemaal", vertelt hij trots. "Dat heeft echt veel geld gekost. Alleen al deze map kost gemakkelijk 20.000 euro in Aalst-waarde."

Carnaval: de rode draad doorheen het huis

De verzameling is alom tegenwoordig en is een beetje de rode draad doorheen het huis. Zélfs tot in de badkamer: "Dit zijn carnavalsborden van 1958. Het ligt dus echt overal", beseft hij. "Op dit moment vind ik dit de veiligste plek. Alleen mijn vrouw, mijn kinderen en ik komen hier. En ze weten dat ze er vanaf moeten blijven."

Ik denk dat er mooiere zaken bij verzamelaars thuisliggen dan in ons eigen museum
Verzamelaar Tom Huybrechts

Privé-museum

Tegen de zomer moet er een klein privé-museumpje komen. Of dat is toch het plan: "Ik denk dat er mooiere en waardevollere zaken bij verzamelaars thuis liggen dan in ons eigen officieel carnavalsmuseum", vertelt Huybrechts. "En alles ligt hier in kasten, dus als je het eens kan uitstallen zie je tenminste wat je hebt. Ik zou misschien ook een stuk kunnen bijbouwen voor het museum".

Tatoeages

Tom vereeuwigde carnaval op z'n lichaam met tatoeages. "Dat was het enige dat nog ontbrak in mijn verzameling. De tatoeages hebben allemaal een betekenis en hebben natuurlijk te maken met carnaval. Op mijn been staat ook al een stuk. Het enige dat nog ontbreekt is een prinsentitel", vertelt hij enthousiast.

Aalst carnaval vindt plaats vanaf zondag 23 februari en zet de stad op stelten gedurende 3 dagen.

Meest gelezen