Vlaams minister Dalle (CD&V) scherp voor PS-voorzitter Magnette: "Onverantwoordelijk" en "een saboteur"

De manier waarop PS-voorzitter Paul Magnette vorige vrijdag de federale formatie-inspanningen van Koen Geens (CD&V) torpedeerde, heeft pijn gedaan bij CD&V. Dat zegt Vlaams minister van Media Benjamin Dalle in "De ochtend" op Radio 1. Zijn oordeel over Magnette is snoeihard: "Hij gedraagt zich als de objectieve bondgenoot van separatisten."

Hoewel Dalle als mediaminister vooral toelichting kwam geven bij de veranderingen binnen de VRT, had hij ook iets te zeggen over hoe zijn partijgenoot Koen Geens bij de federale onderhandelingen in de wind is gezet door PS-voorzitter Paul Magnette. Die laatste deed vorige vrijdag in verschillende interviews de deur dicht voor een coalitie met N-VA.

"Met Di Rupo zou dit niet gebeurd zijn", had hij daarover gisteren in La Libre gezegd. "Ja, ik mis een beetje het staatsmanschap dat we bij de PS hebben gekend", bevestigt hij in "De ochtend" op Radio 1. 

"(Voormalig premier, red.) Elio Di Rupo heeft met zijn regering een belangrijke staatshervorming doorgevoerd en sociaal-economische hervormingen. Dat gebeurde door achter de schermen te onderhandelen over heel delicate onderwerpen. Dat is ook wat informateurs Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez hebben gedaan: op basis van de inhoud stappen vooruit zetten."

"Dit gaat zeer ver"

"Het was eerlijk gezegd nogal frustrerend vorige vrijdag, toen Paul Magnette in zo'n context, waarin gebouwd was aan vertrouwen, zei: 'J'en ai marre'", foetert Dalle. "Dat heeft pijn gedaan. Wij zijn een partij die verantwoordelijkheid neemt en op basis van de inhoud stappen vooruit wil zetten. Als dan de voorzitter van de grootste partij van Wallonië eigenlijk zegt dat hij met de meerderheid van de Vlamingen niet wil besturen, gaat dat zeer ver."

Als je inhoudelijk aan het werken bent en dan publieke verklaringen aflegt, geraak je niet vooruit in ons land

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V)

Dalle herhaalt nogmaals wat ook Geens had gezegd: dat er inhoudelijke gesprekken werden gevoerd en dat er toenadering was tussen de PS en de N-VA. "Dat maakt het frustrerend. Paul Magnette gedraagt zich een beetje als een saboteur van het systeem. Als je inhoudelijk aan het werken bent en dan publieke verklaringen aflegt, geraak je niet vooruit in ons land. Dan ben je niet verantwoordelijk bezig en gedraag je je als de objectieve bondgenoot van separatisten."

Vlaamse meerderheid

De positie van CD&V is in die discussie altijd "uitzonderlijk duidelijk geweest", zegt hij. "We staan voor bijzonder grote uitdagingen: de begroting moet worden aangepakt, fiscale hervormingen, hervormingen in de sociale zekerheid, op termijn ook communautaire hervormingen, ethische dossiers, ... Als je zo'n belangrijke hervormingen doet, kan dat niet met een Vlaamse minderheid."

De oproep van CD&V aan de PS en de N-VA is dan ook klaar en duidelijk, zegt Dalle. "Doe die besprekingen zoals het hoort en met respect voor elkaars posities."

Zen

Vanmiddag heeft PS-voorzitter Paul Magnette op zijn manier gereageerd op de commotie rond het afspringen van de formatie-inspanningen rond een paars-gele coalitie. Magnette zette een filmpje op sociale media, waarin hij oproept aan alle partijen om "zen" te blijven.

Beluister hier het interview met Benjamin Dalle in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen