Sint-Katelijne-Waver neemt voorzorgsmaatregelen tegen nieuw tomatenvirus

Het proefstation voor de Groententeelt in Sint-Katelijne-Waver waarschuwt tomatentelers voor een nieuw virus. Daardoor kleuren de tomaten niet meer rood, maar geel, en blijven ze kleiner. Het virus is nog niet in België, maar in Frankrijk zou het wel al opgedoken zijn.

"Het virus maakt tomatenplanten ziek. Ze krijgen gele bladeren en kunnen sterven. De vruchten worden niet mooi rood, maar krijgen gele plekken. Daardoor kunnen ze niet meer worden verkocht ook al zijn ze in principe nog eetbaar", vertelt Lieve Wittemans, tomatenonderzoeker in het proefstation voor de Groententeelt in Sint-Katelijne Waver.

Contact via mensen en besmette planten

Hoe komt dat virus bij de tomaten terecht? "Het virus wordt door contact van een zieke naar een gezonde plant overgedragen. Dat contact kan gaan via mensen die in contact komen met sap uit een zieke plant of vrucht. Als die persoon dan een gezonde plant aanraakt, maakt hij de gezonde plant ook ziek. De verspreiding kan ook via zieke planten gaan als die in contact komen met gezonde planten."

Het proefstation voor de groententeelt probeert nu te voorkomen dat het virus in hun serres terechtkomt, vertelt Wittemans: "Mensen mogen niet zomaar in de tomatenserres binnen. Enkel de personen die in serres moeten zijn, worden toegelaten. Ook moeten externen een overal, handschoenen en overschoenen aandoen. Dat is om te voorkomen dat handen en kleren die mogelijk besmet zijn, in aanraking komen met de groenten."

Niet alle tomatenserres worden aangetast, we kunnen dus nog lekkere tomaten eten in de zomer

Lieve Wittemans, tomatenonderzoeker in het proefstation voor Groententeelt

Het virus kan in andere groentenplanten overleven, maar maakt de planten niet ziek. 

Tot nu toe is er in België nog geen virus vastgesteld. In Frankrijk al wel. Het virus dook vorig jaar ook al op in Nederland. 

Meest gelezen