Videospeler inladen...

VRT-voorzitter Luc Van den Brande: "Besparingen zullen moeten worden gemilderd"

De voorzitter van de VRT, Luc Van den Brande, legt zich niet neer bij de besparingen die de Vlaamse regering de VRT wil opleggen. Dat heeft hij gezegd in "Terzake". Vlaams minister van Media Benjamin Dalle laat in het midden of er nog onderhandelingsmarge is. "Dat is vandaag niet aan de orde."

Nu de meest controversiële figuren aan de VRT-top vertrokken zijn, is het tijd om aan de nieuwe beheersovereenkomst te denken, zegt Van den Brande in "Terzake". Daarover wordt de komende maanden onderhandeld. 

"En daarin zullen we heel duidelijk zeggen dat de autonomie en plaats van de VRT levensbelangrijk zijn", benadrukt Van den Brande. "En wat ik nu al wil zeggen: een aantal besparingen die nu voorliggen, zullen moeten worden gemilderd." Volgens de VRT-directie zelf moet de openbare omroep de komende 4 jaar 40 miljoen besparen, volgens de Vlaamse regering is het minder. 

Markant is wel dat Van den Brande nu helemaal hetzelfde zegt als de ontslagen VRT-topman Paul Lembrechts. "Met dat verschil dat het geen zin heeft om daar nu bedragen op te plakken en daar grote verklaringen over af te leggen", reageert hij daarop. "Ik geloof in dialoog en in samenspraak en ik denk dat we dat doen ten dienste van onze kijkers en luisteraars. Daarover gaat het. We hebben 6 miljoen aandeelhouders die verwachten dat we elke dag het best mogelijke brengen."

"Futureproof"

Mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) vindt Van den Brandes uitspraken logisch. "Hij speelt zijn rol, net zoals de vorige CEO en de huidige CEO. Ik heb daar geen problemen mee." Meer nog: volgens Dalle spreekt het net de aantijgingen tegen dat Lembrechts ontslagen is omdat hij zich uitsprak tegen de besparingen. "Dit toont toch heel duidelijk aan dat dat niet het geval is."

Of er onderhandelingsmarge is over die besparingen? "Dat is vandaag niet aan de orde. Vandaag gaat het over de strategische uitdagingen van de VRT en hoe we die financieren." Dalle benadrukt nogmaals dat ook deze Vlaamse regering een "sterke openbare omroep" wil, die "futureproof" (klaar voor de toekomst, red.) is.

Beluister hier het gesprek met Benjamin Dalle in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen