Belga

1.500 Antwerpenaren krijgen brief in de bus voor bevolkingsonderzoek over hart- en vaatziekten

De Universiteit Antwerpen houdt een bevolkingsonderzoek om na te gaan of de Antwerpenaar veel beweegt, gezond eet, alcohol drinkt of rookt. Zo wil ze onderzoeken of de preventie en de opvolging van hart- en vaatziekten beter kan.

Hart- en vaatziekten komen vaak voor en ze zijn een belangrijke doodsoorzaak. Toch is volgens de onderzoekers niet iedereen zich bewust van de risico's. Daarom willen ze graag weten of Antwerpenaren veel bewegen, gezond eten, maar ook of ze alcohol drinken of roken. De brief voor het bevolkingsonderzoek is gestuurd naar 1.500 willekeurige Antwerpenaren. 

De onderzoekers willen weten of er iets schort aan de preventie en de opvolging van hart- en vaatziekten. "Sommige mensen zijn erg kwetsbaar en zijn zich niet altijd bewust van de risico's", zegt professor Paul Van Royen van de Universiteit Antwerpen. "Met dit project willen we dat verbeteren. Want we weten dat zaken als gezonde voeding, stoppen met roken en meer bewegen belangrijk zijn om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen."

Wie meewerkt aan het onderzoek krijgt na een jaar nog eens dezelfde vragenlijst om dan te kijken of eventuele risico's verminderd zijn.

Meest gelezen