Videospeler inladen...

Raadkamerzitting over dossier aanslagen 22/3 meteen uitgesteld: advocaten willen extra onderzoek 

In het Justitiepaleis in Brussel is de zitting van de raadkamer over de aanslagen van 22 maart 2016 uitgesteld. De raadkamer zou vandaag normaal beslissen welke verdachten uiteindelijk voor de rechter moeten komen, maar omdat verschillende advocaten bijkomend onderzoek vragen, werd de zitting over de doorverwijzing meteen uitgesteld. Het zal dus nog enkele weken, of zelfs maanden duren, voor er een volgende stap kan gezet worden op de weg naar een proces over de aanslagen van 22 maart 2016. 

De bedoeling was dat de raadkamer vandaag achter gesloten deuren zou beslissen welke van de 13 verdachten voor het hof van assisen zouden moeten komen. Maar omdat enkele advocaten van de verdachten vinden dat het onderzoek nog niet klaar is en daarom extra onderzoek vragen, kon het vandaag niet over de doorverwijzing gaan.

De zaak werd dan ook meteen uitgesteld.  Nu moet de onderzoeksrechter beslissen of er inderdaad extra onderzoek komt. Pas als dat allemaal achter de rug is, kan de raadkamer opnieuw samenkomen om te beslissen welke verdachten voor de rechter zullen moeten komen.  Het is nog niet duidelijk wanneer dat zal zijn. "Dat kan normaal gezien enkele maanden duren, maar ik ben ervan overtuigd dat ze in deze zaak alles in het werk zullen stellen om dit zo snel mogelijk te laten gebeuren", aldus advocaat Dimitri de Béco, die vier slachtoffers verdedigt.

Philippe Van Steenkiste van slachtoffervereniging V-Europe vindt dit uitstel jammer. "We hadden allemaal gehoopt dat we nu verder konden gaan. Maar goed, we moeten de wet voor iedereen respecteren. Dat zijn democratische waarden die we over de jaren heen hebben opgebouwd, terrorisme mag dat niet kapot maken. "

Prikkeldraad en pantserwagens

De veiligheidsmaatregelen aan het Justitiepaleis waren vanmorgen bijzonder groot. De toegangen van het Justitiepaleis waren allemaal afgezet met pantserwagens en prikkeldraad en iedereen die binnen wou werd al op straat gecontroleerd. Er was maar 1 verdachte aanwezig en een vijftigtal slachtoffers.

Het proces over de aanslagen van 22 maart, waarbij 32 doden en meer dan 300 gewonden vielen, zou normaal gezien in september 2021 van start gaan.

Onze Justitiespecialiste Anne Vanrenterghem staat aan het Justitiepaleis van Brussel. Herbekijk hier haar verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen