Puin wordt geruimd na de doortocht van de bosbranden in Australië.
© Commonwealth of Australia, Department of Defence

Backpackers mogen langer in Australië blijven als ze meehelpen ravage op te ruimen: "We verwelkomen ze met open armen" 

Backpackers, jonge toeristen die met de rugzak rondtrekken, mogen binnenkort langer in Australië blijven. Toch als ze meehelpen met de ravage op te ruimen die de bosbranden hebben aangericht. Rondtrekkers die in het land met een tijdelijk werkvisum zijn kunnen zo ingezet worden om huizen, boerderijen en andere verwoeste gebieden terug op te bouwen.

"De heropbouw willen we lokaal organiseren, maar het wordt een werk van lange adem en daarom willen we dat bedrijven en vzw’s toegang hebben tot zo veel mogelijk extra handen die kunnen worden toegestoken", zegt minister voor Immigratie Alan Tudge.

Normaal mogen mensen met een tijdelijk werkvisum maar zes maanden bij dezelfde werkgever blijven, en moeten ze dan een nieuw visum aanvragen. Dat wordt nu verlengd naar een volledig jaar voor mensen die werk willen verrichten in de getroffen gebieden. 

(Lees verder onder de foto)

Kleine brandjes worden onder controle gebracht.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

We willen dat bedrijven en vzw's toegang hebben tot zo veel mogelijk extra handen

Alan Tudge - minister van Immigratie

De minister gaf een interview aan ABC Radio Melbourne waarin hij de maatregel verduidelijkte: "We geven mensen de kans om tot twaalf maanden voor dezelfde werkgever te werken. En we laten vanaf nu ook vrijwilligerswerk meetellen voor de aanvraag van een nieuw visum.

Werkdagen

Hij bevestigde dat er vraag is naar zo’n versoepeling van de wet: "Organisaties als 'BlazeAid' krijgen nu al vaak toeristen die graag als vrijwilliger willen helpen bij de heropbouw van het land, maar dat gaat niet altijd, omdat ze dan een tweede visum dreigen te ontlopen. Dat komt omdat voordien vrijwilligerswerk niet meetelde bij het aantal gewerkte dagen. En net dat aantal bepaalt of iemand in aanmerking komt voor een tweede visum." 

Minister van Crisismanagement David Littleproud zei dat toeristen "met open armen" zullen ontvangen worden .

Onder controle

De bosbranden in Australië zijn grotendeels onder controle, nadat ze zes maanden ongecontroleerd tekeer gingen. Door enkele stortbuien vorige week werd het gemakkelijker om grip te krijgen op de brandhaarden.

Nu staat het land er dus beter voor dan in januari, toen het nog op 150 verschillende plaatsen brandde. 33 mensen stierven in de bosbranden, en er wordt geschat dat ongeveer een miljard dieren hetzelfde lot vonden.

Koeien staan op een verschroeid veld.

Meest gelezen