Parlementslid De Vuyst (PVDA) vraagt betere verspreiding van bankautomaten: "In Zelzate loopt de helft van het dorp leeg"

Federaal volksvertegenwoordiger en Zelzaats schepen Steven De Vuyst (PVDA) vraagt aandacht voor de slechte spreiding van bankautomaten. In zijn eigen gemeente is het een groot probleem, zowel de inwoners als de lokale handelaars klagen. De Vuyst wil dat minister van economie en consumenten Nathalie Muylle (CD&V) de banksector verplicht om een minimum aantal bankautomaten te voorzien in elke omgeving van een handelskern.

Veel grote banken sluiten hun lokale kantoren, waardoor ook veel bankautomaten verdwijnen. "En dat zorgt voor problemen in vele gemeenten en steden", zegt parlementslid Steven De Vuyst (PVDA). "De bankautomaten zijn voor veel mensen nu ver van huis en slecht bereikbaar."

De Vuyst verwijst naar de situatie in Zelzate, waar hij zelf schepen is. "Er is geen enkele bankautomaat meer op de westelijke kanaaloever. Meer dan vijfduizend inwoners - waaronder veel ouderen - moeten voor cash geld dus naar Zelzate-Oost. Ten eerste is dat niet handig, want ze moeten Zelzatebrug over en die brug staat twintig keer per dag open om grote boten langs te laten. Maar het is vooral nadelig voor de handelaars op Zelzate-West."

Het loopt hier leeg op Zelzate-West!

Een café-uitbaatster vanop Zelzate-West beaamt dat: "De mensen moeten naar de overkant voor cash geld, maar wat is het gevolg? Ze gaan dan ook een koffie drinken aan de overkant. Het loopt hier leeg!"

Omdat de inwoners er zodanig veel over klagen, vangen sommige Zelzaatse handelaars het zelf op. "Bij de plaatselijke krantenwinkel kan je bij je aankoop bijvoorbeeld vragen om extra cash geld. Maar dat gaat natuurlijk niet voor grote bedragen. Wij zijn geen bank, hé!"

Meest gelezen